Schengeni csatlakozás: újra kirobbant a háború Románia és Ausztria között

A kép forrása: hihatar.hu

Karl Nehammer osztrák kancellár szerint az illegális bevándorlók nagy része Románián át érkezik Ausztriába, ezért továbbra sem támogatja a román csatlakozást a schengeni övezethez. Egy román EP-képviselő szerint a kancellár hamis adatokkal érvel.

https://8d2a7dd4d575abd3f97d34436de492e0.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html Nem először éleződik a feszültség Bukarest és Bécs között amiatt, hogy az osztrák kormány továbbra is ellenzi Románia csatlakozását a schengeni övezethez. Ezúttal az osztrák és a német kancellár, Karl Nehammer és Olaf Scholz múlt hétvégi salzburgi találkozóján osztrák részről elhangzottak „verték ki a biztosítékot” Bukarestben. (Az Európai Unió belügyminiszterei a múlt év végén tárgyalták három jelentkező, Horvátország, Bulgária és Románai csatlakozási kérelmét, de csak Horvátország ment át a rostán. A két másik ország „befogadását” azóta is vétózza Ausztria és mellette Hollandia is.)

Románia európai parlamenti képviselője, Nicolae Stefanuta a Kurier című lapnak adott nyilatkozatában tisztességtelennek nevezte Ausztria magatartását.

Stefanuta azzal vádolta Nehammert, hogy a román csatlakozás indoklásául a migrációval kapcsolatban „hamis adatokat ” használ, és ezt tette Salzburgban is. „Ausztria Romániát továbbra is tisztességtelen módon kezeli” – hangoztatta a képviselő.

Az osztrák városban Nehammer megerősítette, hogy országa kitart a román és a bolgár csatlakozás vétója mellett. Mindez – mint a Kurier emlékeztetett – azt jelenti, hogy a két ország állampolgárai továbbra sem élvezhetik a schengeni tagság által biztosított utazási szabadság, valamint a nyitott határok előnyeit. Nehammer Salzburgban adatokkal „érvelt”. Állítása szerint a múlt évben 122 ezer migráns érkezett Ausztriába.

Hetvenöt százalékuk mindenfajta regisztráció nélkül lépett be, noha egy uniós tagországon keresztülmentek – jelentette ki a kancellár Romániára utalva. Mindez egyben annak bizonyítéka is, hogy a schengeni térség megfelelő ellenőrzése nem működik – hangoztatta a kancellár.

A román európai parlamenti képviselő azzal vádolta a kancellárt, hogy hamis állításokkal hozakodik elő. Stefanuta szerint a „nem regisztrált” migránsok 80 százaléka Szerbián és Magyarországon keresztül érkezik Ausztriába.

A Kurier idézte az osztrák belügyminisztérium azonnali reagálását is a román vádakra, eszerint az embercsempészek három országot – Szerbiát, Romániát és Magyarországot – használnak tevékenységük útvonalaihoz. Ezenkívül az idei esztendő első félévében 2000 migráns érkezett Ausztriába Pakisztánból és Bangladesből, mégpedig részben Romániában hamisított vízummal.

A román EP-képviselő azzal vádolta az osztrák kormányt, hogy „nacionalista politikájával” igyekszik erősíteni pozícióit a jövő évi parlamenti választások előtt. Stefanuta szerint az osztrák magatartás nem csupán a román állampolgárok emberi méltóságát sérti, de súlyos gazdasági károkat okoz az országnak: a folytatódó határellenőrzések akadályozzák az áruk szabad forgalmát.

A képviselő egyidejűleg felszólította az Európai Uniót, hogy „keményebben” reagáljon Ausztria magatartására.

Forrás: infostart.hu

https://infostart.hu/kulfold/2023/08/23/schengeni-csatlakozas-ujra-kirobbant-a-haboru-romania-es-ausztria-kozott