Sarkozy szerint a háborúnak diplomáciai úton lehet véget vetni és Ukrajnának semlegesnek kell maradnia

Fotó pinterest.hu

Nagy port kavart a liberális mainstream médiában és az ukrán vezetés körében is Nicolas Sarkozy korábbi francia elnök véleménye az ukrajnai háborúról. A volt államfő a Le Figaro konzervatív lapnak adott hosszabb interjút, amelyben többek között arról beszélt, hogy Európának történelmi okokból is szüksége van Oroszországra, az ukrajnai háborúnak pedig kizárólag diplomáciai úton lehet véget vetni. Sarkozy ráadásul azt is kiemelte, hogy Ukrajnának semlegesnek kell maradnia, a nyugati szövetségesek pedig hamis ígéretekkel áltatják az ország vezetését, amikor a NATO- és az EU-tagság lehetőségét lebegtetik.

Súlyos cselekedetnek és kudarcnak nevezte Oroszország ukrajnai invázióját Nicolas Sarkozy volt francia elnök a Le Figaro konzervatív lapnak adott interjúban, amelyben ugyanakkor azt is leszögezte, hogy Oroszország Európa szomszédja, és a félreértések ellenére szükséges együttműködni Moszkvával.

„Szükségünk van rájuk, és nekik szükségük van ránk” – hangsúlyozta.

Az exelnök kitartott amellett is, hogy Vlagyimir Putyin orosz vezető nem irracionális, és megfelelő európai diplomáciával célt lehet érni nála. Felidézte Moszkva 2008-as grúziai invázióját, amelyről Sarkozy kijelentette: „meggyőzte (Putyint), hogy vonja vissza tankjait”.

Nem lett népszerű

A volt francia államfő több olyan kijelentést is tett, ami nemcsak az ukrán vezetés, de a mainstream média tetszését sem nyerte el. Sarkozy kiemelte például, hogy az ukrajnai háborúnak kizárólag diplomáciai úton lehet véget vetni. A jelenlegi általános európai hozzáállással szemben azt is kiemelte, hogy Európának meg kell határoznia a sajt stratégiáját, és középutat kell elérnie, szemben azzal a „furcsa ötlettel”, hogy egy olyan háborút finanszírozzon, amit el sem kezdett.

Sarkozy azzal a kijelentéssel sem tette népszerűvé magát a mainstreamben, hogy Ukrajnával kapcsolatban kijelentette: Ukrajnának semlegesnek kell maradnia. Mint mondta, a NATO-tagsággal és az EU-tagsággal a nyugati szövetségesek hamis ígéretekkel hitegetik Ukrajnát, amit aztán nem tartanak be.

A volt francia államfő úgy véli, Ukrajna előtt két út áll: vagy népszavazás útján döntenek az Oroszország által megszállt területek sorsáról a nemzetközi közösség szigorú felügyelete mellett, vagy erővel próbálják visszaszerezni azokat, ami legjobb esetben is egy befagyott konfliktushoz vezethet.

A hivatalban lévő Emmanuel Macron francia elnök politikájával kapcsolatban Sarkozy kiemelte, hogy kollégája letért a szerinte helyes útról az Oroszországgal kapcsolatos külpolitika terén, mert engedte, hogy a kelet-európai országok, így például Lengyelország is, nyomást gyakoroljanak rá, hogy ne tárgyaljon Vlagyimir Putyinnal.

Heves ukrán reakció

A Sarkozy-interjút követően az ukrán reakció sem váratott magára. Volomidir Zelenszkij ukrán elnök főtanácsadója, Mihajlo Podoljak az X platformon (korábbi nevén: Twitter) reagált, aki bűnrészességgel vádolta a volt francia kormányfőt Vlagyimir Putyin háborújában.

Oroszország 2008-as és 2014-es fegyveres bevonulásairól szólva Podoljak azt írta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök külföldi területek elfoglalására tett szándékát európai politikusok is támogatták. Mint írta:

„A bűnözőket nem szabad bátorítani a »földet a békéért« kifejezéssel. Nincsenek »Oroszországnak új területei«, nincs orosz népszavazási jog, nincsenek kulturális vagy nyelvi sajátosságok. Nem kereskedhetsz mások területeivel, mert félsz valakitől, vagy mert barátságban vagy a bűnözőkkel.”

Ezt követően az ukrán elnöki főtanácsadó leszögezte, hogy a Krím és Donbasz Ukrajna feltétel nélküli területei. Az ukrán álláspontot ismételve azt írta, hogy a háború kizárólag Oroszország vereségével érhet véget.

Majd zárásképpen azzal vádolta meg Nicolas Sarkozyt, hogy „szándékosan vett részt az ukrán területek Oroszország általi elfoglalására, majd egy nagyszabású népirtás és háború megszervezésére irányuló bűnszövetkezetben”.

A volt francia államfő kijelentései után a francia baloldal is reagált. Julien Bayou, a Zöldek képviselője orosz influenszernek nevezte Sárkozyt, majd arra is emlékeztetett, hogy a korábbi elnökkel szemben nyomozás zajlik, mivel a gyanú szerint egy orosz biztosítótársasággal együttműködve bűncselekményeket titkolhattak el.

Forrás: France24, Politico, hirado.hu