Rusvai Miklós: Az oltottak már sokkal kevésbé fertőznek

Fotó Tv2

Akik már átestek a betegségen, vagy már megkapták az oltást sokkal kisebb fertőzésveszélyt jelentenek a környezetére, így annak is kisebb az esélye annak, hogy terjesszék a vírust – erről Rusvai Miklós víruskutató beszélt az M1 Ma Reggel adásában.
A szennyvízadatok azt mutatják, hogy harmadik hullám március utolsó napjaiban tetőzhet – tette hozzá. Jelenleg a járvány csúcsán, vagy annak közelében járunk.

A jelenlegi súlyos helyzetért a brit vírusmutáns a felelős, amely decemberben kerülhetett az országba, januárban szétterjedt. Február óta ez vált a dominánssá felváltotta a vuhani változatot.

Más járványoknál is megfigyelhető, hogy a vírusmutánsok erősebbek, hatásaik súlyosabbak, mint az eredeti vírus esetében.
Hamarosan már 7 vakcinával olthatnak Magyarországon, miután két újabb szert vizsgálnak a hatóságok.

Egyik a CoviShield, amely az AstraZeneca licence alapján Indiában készülő, brit ellenőrzés mellett készülő vakcina amely teljesen megegyezik a brit gyógyszergyár termékével.
A másik a kínaiak által kifejlesztett CanSino, amely hatásmechanizmusában megegyezik az amerikai Johnson & Johnson vektoralapú vakcinájával. Mind a kettő szer egydózisú, vagyis egy oltással érhető el 80 százalékos védettség.

Az egydózisú szerek használata felgyorsíthatja az oltási folyamatot, amely az egyetlen kiút a járványhelyzetből.

A Pfizer és az AstraZeneca is 80 százalékos védettséget biztosít már az első védettségnél, a második adaggal pedig ez 90 százalékig növelhető.

Fontos kihangsúlyozni, hogy a védettség kialakulásához három hét szükséges.

A kismamák is kérhetik a védőoltást

Szombaton megkezdődött a várandós és még szoptató édesanyák oltása országszerte, valamint azoké, akik gyereket tervező. Számukra a Pfizer és a Moderna vakcináját javasolják.

Izraelben több tízezer személyen próbálták ki a Pfizer vakcináját amelyek nagyon kedvező eredményeket hoztak – mondta a víruskutató.

Az immunizáltság – fertőzöttség vagy oltás révén – a betegség súlyos lefolyásától véd meg bennünket.

Ez azt jelenti, hogy akik már átestek a betegségen, vagy már megkapták az oltást sokkal kisebb fertőzésveszélyt jelentenek a környezetére, így annak is kisebb az esélye annak, hogy terjesszék a vírust.

A szabályokat mindenkinek – így a beoltottaknak is – továbbra is be kell tartania – fogalmazott. Őszintén remélem, hogy szabad nyarunk lesz, ha ilyen ütemben haladnak az oltások – zárta a beszélgetést Rusvai Miklós.

Forrás: hirado.hu