Romániában is tiltakoznak a gazdák az ukrán gabonadömping ellen

Korszerű gabonatisztító üzem. (A kép illusztráció). A kép forrása: tegavill.hu
A kép forrása: tegavill.hu

Úgy tűnik, hogy Romániában is anyagi akadályokba ütközik az Ukrajna-szimpátia kiteljesedése. A gazdák ugyanis kétszázmillió eurós kár pótlását igénylik a háború sújtotta szomszédból érkező mezőgazdasági termékek dömpingje nyomán, miközben legfeljebb az összeg töredékére kaptak ígéretet – írja a Magyar Nemzet.

Megértjük Ukrajna nehéz helyzetét, igyekszünk szolidárisak lenni, de anélkül, hogy tönkretennénk a hazai termelőket, a piacot és a fogyasztókat” – olvasható abban az átiratban, amelyet a négy romániai mezőgazdasági ágazati érdekvédelmi szervezet képviselői még tavaly intéztek a kormányhoz. Szerintük az Ukrajna és az Európai Unió közötti, elsősorban a búza-, a kukorica-, a napraforgó- és a szójatermesztők, valamint a hús- és a tojástermelők érdekeit sértő szabadkereskedelmi megállapodás nyomán hozzávetőleg kétszázmillió eurós kár érte a romániai gazdákat az országba áramló ukrajnai mezőgazdasági termékek miatt.

A szabadkereskedelmi szerződés következtében hatalmas mennyiségű olcsó mezőgazdasági termék, elsősorban gabona érkezett vámmentesen Romániába a háború sújtotta országból.

Az ukrán gabona tonnánként akár ötven dollárral olcsóbb volt, mint a hazai, ez aláásta utóbbi versenyképességét az exportpiacon, állítják a romániai termelők. Ugyanakkor Románia tavaly egymillió tonnával kevesebb búzát exportált, mint egy évvel korábban, annak ellenére, hogy Ukrajnából hétszázezer tonna búza és harmincezer tonna liszt érkezett. Kukoricából nagyjából egymillió tonnát importált Románia, a piaci árnál tonnánként 60-75 euróval olcsóbban. Ukrán repcéből négyszázezer tonnát vásárolt a keleti szomszéd, szintén dömpingáron, tonnánként hetven-kilencven euróval a piaci ár alatt. Az ukrán napraforgó tonnánként hatvan-száz euróval volt olcsóbb, ebből négyszázezer tonna érkezett 2022-ben, míg napraforgóolajból ötvenezer tonna.

A Romániát elárasztó termékek ugyanakkor lefoglalták a hazai szállítási és tárolási kapacitás jelentős hányadát, emiatt is megnőttek a romániai gazdák költségei.

Az Európai Bizottság azonban az igényelt kétszázmillió euró helyett mindössze tíz és fél milliót utal ki Romániának a veszteségek enyhítésére. „Románia, Bulgária és Lengyelország összesen 56,3 millió eurót kap. Az érintett államok az európai uniós támogatást százszázalékos értékig kiegészíthetik hazai forrásokból” – áll az Európai Bizottság közleményében. Ez azt jelenti, hogy a romániai mezőgazdasági termelők maximum 21 millió eurót kaphatnak az Ukrajnából származó import okozta veszteségek enyhítésére – ez az igényelt összeg legfeljebb egytizedét jelentheti.

A romániai gazdák képviselői az ukrajnai termékek élelmiszer-biztonsági ellenőrzését és monitorozását is kérik a kormánytól, valamint azt, hogy azokra ugyanolyan minőségi elvárások vonatkozzanak, mint az uniósokra. Felhívta a figyelmet, hogy egy sor más kelet-közép-európai országban is hasonló gondokat okoznak az ukrán termékek. A szlovákiai termelők például százmillió euró kártérítést kértek a pozsonyi kormánytól, bár az ország mezőgazdasága jóval kisebb a romániainál, érvelnek a romániai gazdák.

Az EB-döntés nyomán az ország liberális kötődésű elnökét, Klaus Johannist és a szociáldemokrata Petre Daea agrárminisztert is egységfrontba tömörítette.

A gazdák tiltakozása egyelőre közleményekben nyilvánul meg, de ha a kormány nem tanúsít elvárt empátiát, a tiltakozás könnyen felvonulásokba torkollhat. Akár most, a tavaszi munkák kezdetén is.

Forrás: Magyar Nemzet, hirado.hu