Romániában és Ukrajnában gyorsul a járvány terjedése

Fotó Csudai Sándor, origo.hu

Romániában szerdán is megdőltek a koronavírus-járvány eddigi rekordjai, az utóbbi napon 8651 új esetet diagnosztizáltak, miközben 146 koronavírusos beteg halt meg.

Tovább gyorsult a koronavírus-járvány terjedése Ukrajnában. Szerdára az előző napi, eddigi csúcsot is meghaladó 9524 új esettel nőtt az igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig úgyszintén új negatív rekordnak számító 199 áldozattal.

Horvátországban a válságstáb jelentése szerint az elmúlt egy nap alatt 2480 új fertőzöttet azonosítottak, és újabb 26 ember halt bele a betegségbe. Kórházban 1221 beteget ápolnak, közülük 118-an vannak lélegeztetőgépre kapcsolva.

Szlovéniában a kormány által szerdán közzétett adatok szerint előző nap 2025-tel nőtt az azonosított fertőzöttek száma, 29 beteg meghalt. A diagnosztizált betegek közül 979-en vannak kórházban, közülük 158-ot ápolnak intenzív osztályon.

Szlovákiában kedden 3 216 újabb koronavírus-fertőzöttet mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok, a járvány halálos áldozatainak száma 26-tal nőtt. Mintegy háromezer mintavételi helyet állítanak fel a hét végén a koronavírus-szűrés második fordulójában – közölte Jaroslav Nad védelmi miniszter szerdán. A szűrések már csak azokat a járásokat érintik, ahol az első fordulóban a pozitív tesztek aránya magasabb volt 0,7 százaléknál. Igor Matovic szlovák miniszterelnök közösségi oldalán jelentette be, hogy karanténba kell vonulnia, mivel koronavírusos személlyel érintkezett.

Lassulni látszik a koronavírus-járvány terjedése Csehországban. A legfrissebb adatok azt jelzik, hogy fokozatosan csökken az új igazolt fertőzöttek és a kórházban kezeltek napi száma, míg az elhalálozásoké továbbra is gyorsan emelkedik.

Újabb járványügyi intézkedéseket jelentett be szerdán Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, köztük a bevásárlóközpontok és a kulturális intézmények bezárását, valamint az alsó tagozatos osztályok távoktatásra való áttérését.

Olaszországban este tíz és hajnali öt óra között országos kijárási tilalom lép életbe.  A korlátozások csütörtökön lépnek életbe, és legalább december 3-áig lesznek érvényben.

ORIGO.HU, PESTISRACOK.HU, MTI