Románia csak akkor támogatja az ukrán menekülteket, ha munkát vállalnak

Fotó MH, Papajcsik Péter

Az ország területén maradt több mint 110 ezer ukrán menekült közül alig több mint ötezernek van munkaszerződése, miközben Romániában hatalmas munkaerőhiány van.

Az ukrajnai háború miatt Romániában menedéket kereső külföldiek segélyezésének módosításáról döntött szerdai ülésén a bukaresti kormány. A menekültek már csak akkor részesülnek lakhatási és étkezési támogatásban, ha munkát vállalnak, és gyermekeiket iskolába íratják – közölte Dan Carbunaru kormányszóvivő.

A kormányülésen elfogadott sürgősségi rendelet szerint májustól nem a menekülteket befogadó szállásadók költségeit számolja el korlátlan ideig a román állam, hanem a menekülteknek juttat legfeljebb négy hónapig fix összegű támogatást. A segély összegét és kifizetési módját később kormányhatározatban pontosítják. A kormányrendelet korábban közvitára bocsátott tervezetében családonként havi kétezer lejes (152 ezer forint) támogatás szerepelt.

Az intézményesen kialakított menekülttáborokban elszállásoltak után járó támogatást a menekültszállást működtető szervezeteknek fizeti ki a megyei katasztrófavédelmi felügyelőség.

A román kormány ezzel fenntarthatóvá akarja tenni a támogatási rendszert, és a menekültek társadalmi beilleszkedését is ösztönözni akarja – mondta a kormányszóvivő. Hozzátette: a háború kezdete óta 3,8 millió ukrán állampolgár érkezett Romániába, a kormány és a civil társadalom pedig az első perctől kezdve igyekezett segíteni a bajbajutottakon. Carbunaru kiemelte: az ország területén maradt több mint 110 ezer ukrán menekült közül alig több mint ötezernek van munkaszerződése, miközben Romániában hatalmas munkaerőhiány van, amelynek enyhítése érdekében a bukaresti kormány évente 100 ezer – az Európai Unión kívülről verbuvált – külföldi vendégmunkás beutazását és szerződtetését engedélyezi.

Románia tavaly március óta támogatja a területén maradt ukrán menekültek elszállásolását és étkeztetését, de a segélyt eddig nem a menekültek kapták kézhez, hanem szállásadóiknak térítették meg, menekültenként és éjszakánként 50 lejes (3800 forint) tarifával. A tavaly márciusban bevezetett támogatási rendszerben – befogadott menekültenként – napi 20 lejes étkezési költséget is megtérített a szállásadóknak a román katasztrófavédelem.

A román sajtó a napokban arról írt, hogy az 50/20-as programként emlegetett támogatásra vonzó pénzkereseti lehetőségként tekintettek a kiadó lakással rendelkező ingatlantulajdonosok. Sokan áttértek a menekültek befogadására, ennek eredményeképpen egyes városokban hiány keletkezett az olcsó albérletekből, és jelentős drágulást idézett elő az albérletek piacán. A szerdán elfogadott új rendelet indoklása szerint az egy éve kezdődött, most átalakított támogatási program napi 352 ezer euróba kerül a román költségvetésnek.

Forrás: MTI, mandiner.hu

https://mandiner.hu/cikk/20230412_romania_csak_akkor_tamogatja_az_ukran_menekulteket_ha_munkat_vallalnak