Románd, Tápszentmiklós, Sikátor és Győrasszonyfa gazdagodott falubusszal – Testvértelepülés is örülhet

Négy, egyenként 15 millió forintba kerülő Toyota ProAce kisbuszt adtak át csütörtökön Győrasszonyfán. A járműveket falugondnoki buszként kapta meg a Magyar Falu Programban nyert támogatásnak köszönhetően Románd, Tápszentmiklós, Sikátor és Győrasszonyfa önkormányzata.


Románd, Tápszentmiklós, Sikátor és Győrasszonyfa vezetője vehetett át új falugondnoki járművet. A csütörtöki győrasszonyfai eseményen az is elhangzott, hogy a győrasszonyfai önkormányzat egy nagylelkű gesztussal felajánlotta régi falubuszát testvértelepülésének, a felvidéki Felbárnak. 


Mint Bodó István, az 1200 lakosú Felbár polgármestere elmondta, nagyon hálásak az adományért. Eddig nem volt falubuszuk, a régióban pedig megítélése szerint nagyon rossz a közösségi közlekedés, a legközelebbi kórházba autó nélkül szinte lehetetlen eljutni. A most kapott jármű azért is nagy segítség, mert általa talán biztosítható a 80 százalékban magyarok lakta település általános iskolájának fennmaradása. Ugyanis, mint kifejtette, a busszal hozhatják-vihetik távolabbról a gyermekeket a jelenleg 109 tanulónak helyet biztosító intézménybe. Ez a néhány bejáró diák nagyon fontos, mert ha 100 fő alá csökkenne a tanulók száma, a bezárás fenyegetné a település iskoláját.
Valiczkó Mihály, Győrasszonyfa polgármestere úgy fogalmazott: a testület egyhangúlag döntött az ajándékozás mellett. A két település között 40 éve tart a jó viszony, örülnek, hogy most segíthetnek.


Kara Ákos, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy különösen fontosak, a szívhez közel állóak az ilyen jellegű fejlesztések, amelyek valóban az emberek mindennapi életét könnyítik meg. Ebben az kistérségben élők között az összefogás erős, amely ezúttal is eredményre vezetett. 


Tápszentmiklós polgármestere, Kovács József azt említette, hogy eddig csak egy bérelt falubuszuk volt, míg Galler Jenő, Románd első embere azt fejtegette, hogy a településen sok idős ember él, akik életébe könnyebbséget hozhat a jármű.
A falugondnoki busz segít az önkormányzat feladatinak ellátásában, szállítja az óvodásokat, iskolásokat, az időseket például a közeli járóbeteg ellátóba, esetenként akár piacra is, bevásárolnak vele a nehezen mozgó rászorultaknak. Kerekesszékesek is használhatják.”

Forrás: Győrasszonyfa, Valiczkó Mihály polgármester, kisalfold.hu

https://www.kisalfold.hu/helyi-kozelet/2023/01/romand-tapszentmiklos-sikator-es-gyorasszonyfa-gazdagodott-falubusszal-testvertelepules-is-orulhet?fbclid=IwAR1v5hOUt5sy3sNsbALANNO9B2gmhDPOoT2X3zA8vh-MhDkqL0KJ31ajW3s