Rohamosan nő a mesterséges intelligencia a farmokon

Fotó Agrofórum Online

A mezőgazdaságban globálisan alkalmazott mesterséges intelligencia-piac 2017-ben mintegy 479 millió dollárra rúgott. Elemzők szerint ugyanakkor 2019-től az éves piacbővülés olyan mértékű lesz, hogy a világpiaci forgalom értéke 2025-ig elérheti a 2,240 milliárd dollárt – írja a Syngenta blog.

Az Ázsiai és a Csendes-óceáni régió (Asia Pacific, APAC) számít a leggyorsabban növekvő piacnak az előrejelzett időszakban. Országos szinten leginkább Kína, Ausztrália, India és Japán az ázsiai-csendes-óceáni térség legnagyobb beruházói a mesterséges intelligencia mezőgazdasági hasznosítása terén, és az előrejelzések szerint az elkövetkező években fokozatosan növekszik a beruházások mértéke.

Az APAC régióval szemben az afrikai kisüzemi gazdaságok többségében meglehetősen korlátozott az ilyen technológiák használata, más fejlettebb országok, mint például az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság, elszántan keresik a robotika és a mesterséges intelligencia (Artificial Intelligence, AI) használatának újabb területeit a mezőgazdaságban.

Az Egyesült Királyság szakértői például a legmodernebb technológiákat tesztelik, mint például a teheneknek olyan gallérokkal való felszerelése, amelyek a robot fejőgépeket irányítják.

A nyakörvekbe olyan transzpondereket ültettek be, amelyek érzékelik, mikor áll készen egy tehén a fejésre, és akkor ad jelzést a robotnak a fejés megkezdésére.

Az Egyesült Államokban a Carnegie Mellon Egyetem mesterséges intelligencia szakértői farmerekkel és botanikusokkal azon dolgoznak, hogyan javítsák a növénytermesztés hatékonyságát, valamint a terméshozamot az AI technológiával. A csapat kifejlesztett egy földi robotot, amely kamerával és lézer szkennerrel van felszerelve, amely meg tudja állapítani a növényállomány várható hozamát.

Forrás: Syngenta blog, agroforum.hu