Robothalak falják fel a mikroműanyagokat a vízben

fotó origo.hu

A Szecsuáni Egyetem tudósai robothalakat fejlesztettek ki, hogy a világszerte terjedő mikroműanyag szennyezés ellen vessék be őket. Kis, mindössze 1,3 centiméteres méretük ellenére az általuk megalkotott eszközök nagyon gyorsak: 4 másodperc alatt akár 10 centimétert is megtehetnek.

A most kifejlesztett és kipróbált robothalak feladata, hogy felszívják a vízben lebegő apró műanyagdarabkákat, az úgynevezett mikroműanyagokat. Ezek a szennyező anyagok ugyanis nagy problémát jelentenek az állati és növényi élővilág számára világszerte. Ahogy arra a szakemberek rámutattak, a vízhez kötődő élőlények felszívhatják vagy megehetik a mikroműanyagokat, ami súlyos károkkal járhat, akár a pusztulásukat is okozhatja. A problémát tovább fokozza, hogy nemrég már mikroműanyagot találtak az óceánjaink legmélyebb részein, de a legmagasabb hegyeink tetején is. Éppen ezért keresi egyre több tudós a megoldást a problémára.

A kínai Szecsuáni Egyetem kutatói most sikeresen fejlesztették ki ezeket az apró robotokat, hogy azok „megegyék” a vízben talált mikroműanyagokat.

Az önállóan mozgó kis eszközök a műanyagban lévő festékekhez, antibiotikumokhoz és nehézfémekhez kapcsolódva keresik a lebegő műanyagot.

A robotok egy nagyon erős anyagból, gyöngyházból készülnek, amely a kagylók belsejében is található. A tudósok szerint a halak nagyon jól működhetnek a nehezen elérhető területeken, például a forgalmas hajózási útvonalakon és a folyókon. Ráadásul „öngyógyítóak”, tehát megjavítják magukat, ha megsérültek.
Ezek az apró halak az első példái az ilyen puha robotoknak – mondta Yuyan Wang, a Szecsuáni Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője a BBC online tudományos portálnak. – Még több munkára van azonban szükségünk ahhoz, hogy meglássuk, mennyire jól tud megbirkózni a hal a „valós forgatókönyvekkel”. Forrás: origo.hu