Robert Fico szerint a belügyminiszter ott szaglászott, ahol nem kellett volna/Az indoklása új fényt vet a szlovák belügyminiszter távozására

Fotó: iropult.hu

Megvan az is, ki viszi tovább a vezető nélkül maradt tárcát.

Mint arról az Infostart is beszámolt, távozott posztjáról Ivan Simko szlovák belügyminiszter, mert feloldhatatlan ellentétek alakultak ki és bizalomvesztés történt Ivan Simko és a rendőrség vezetése között.

Szerdán délután tartott sajtótájékoztatóján Ivan Simko mondvacsináltnak minősítette a visszahívásával kapcsolatos indoklást. Azt mondta: elismeri, lehetséges, hogy nem választott mindig megfelelő szavakat egyes kritikái esetében, a közte és egyes rendőrségi vezetők között kialakult feszültség hátterében azonban más okot lát. Kifejtette:

nem volt hajlandó eleget tenni annak a kérésnek, hogy írja alá egy olyan rendőr kinevezését a rendőrség belső vizsgálati csoportjába, aki ellen büntetőeljárás van folyamatban.

Ivan Simko az elmúlt időszakban több kritikával illette a rendőrség néhány magas rangú vezetőjét, illetve azt, ahogy azok néhány kiemelt figyelemmel kísért ügyet kezeltek. Az elmúlt hónapokban, években a szlovák rendőrség és főként annak néhány vezetője temérdek kritikát kapott ellenzéki pártok részéről is, amiért – az ellenzék állítása szerint – „részt vesznek az ellenzék politikai indíttatású ellehetetlenítésében”.

A belügyminiszter elmozdítására reagált a szlovák törvényhozás legerősebb ellenzéki pártja, a Robert Fico vezette Irány (Smer-SD) is, amelyet a közvélemény-kutatások az utóbbi hónapokban folyamatosan a szeptember végi előrehozott parlamenti választások várható győztesének mutatnak. Robert Fico ezzel kapcsolatban azt mondta: az alig két hónapja megbízott belügyminisztert az államfő azért hívta vissza, mivel Ivan Simko „elkezdett belelátni” a nemzeti bűnüldözési ügynökség (NAKA) ügyeibe, és beszélt is azokról, a politikus elmozdítása pedig azt a célt szolgálja, hogy a választások előtt folytatni lehessen az ellenzék ellehetetlenítését további légből kapott büntetőeljárásokkal. „Ott szaglászott, ahol nem kellett volna” – fogalmazott Robert Fico.

Forrás: infostart.hu

https://infostart.hu/kulfold/2023/07/19/egy-magyarazat-uj-fenyt-vet-a-szlovak-belugyminiszter-tavozasara