Ritka betegség tarol a szerbiai búzaföldeken

A gépek helyett a sárgarozsda fog aratni

Nem túl szívderítő hírekről tudósítanak a szerbiai gazdák. Mint kiderült, déli szomszédunk búzaföldjeit egy ritka betegség támadta meg.

Az úgynevezett sárgarozsda támadta meg a búzát Szerbia szerte és futótűzként terjed – hívta fel a figyelmet Miroslav Malešević. Mint a Szabad Magyar Szó tudósításából kiviláglik, a mezőgazdasági szakember szerint már most látható, hogy komoly károkat okozott a vetésben.

A Beta hírügynökség azt írja, hogy e ritka gombabetegség a növény leveleit támadja, inkább a mediterrán országokra jellemző, és akkor jelenik meg, amikor extrém időjárás figyelhető meg. Utóbbiak közé sorolható, amikor hirtelen eső, havazás és meleg váltja egymást. Malešević azt mondta, a betegség két-három nap alatt az egész táblát, vagyis a teljes vetést befertőzheti.

A sárgarozsda déli szomszédunknál legutóbb 2014-ben jelent meg és akkor jelentős károkat okozott.

Sem Szerbiában, sem Európában nincs olyan búza, amely ellenálló lenne a betegséggel szemben, de a nem megfelelő tápanyaggal és kevéssé ellenőrzött maggal vetett földeket jobban támadja. Egyelőre nem ismert, hogy mekkora veszteséget okozott a kórság, de még megelőzhető a nagyobb baj, ha azonnal elkezdik a védekezést.

Utóbbi azonban nem kis kihívás, mert a búza egyik nap még jól néz ki, másnapra viszont már teljesen besárgul.

Forrás: Magyar Hírlap

https://www.magyarhirlap.hu/gazdasag/20230504-ritka-betegseg-tarol-a-szerbiai-buzafoldeken