Reuters: Párizs vörös szőnyeget gurít az akkumulátorgyárak elé

Fotó: PATRICK SEEGER

Macron Franciaországot Európa energetikai átállásának élére állítaná.

Hatalmas állami ösztönzőkkel vonzaná magához az akkumulátorgyárakat Franciaország – írta a Reuters. A tajvani ProLogium vállalat nemrég jelentette be, hogy a franciaországi Dunkerque-t választotta első tengerentúli akkumulátorgyárának helyszínéül. Ahhoz megnyerje magának a vállalat 5,2 milliárd eurós beruházását a francia kormány több mint 1 milliárd eurónyi állami ösztönzőket ajánlott – mondta a Reutersnek egy, az üzletet ismerő forrás.

A ProLogium gyára egyike annak a négy ilyen gigagyárnak, amelyektől Macron azt reméli, hogy a Belgiumhoz közeli szegény, egykori szénbányász rozsdaövezetet az elektromos akkumulátoripar központjává alakíthatja át, munkahelyeket teremtve és segítve Franciaországot Európa energetikai átállásának élére állítani.

A hírügynökség azt írta, hogy az Automotive Cells Company (ACC) által épített 2,3 milliárd eurós gyárhoz Franciaország mintegy 840 millió eurós támogatást nyújtott, beleértve a kutatásra és fejlesztésre szánt forrásokat is.

Az utóbbi években a francia kormány az állami támogatások mellett számos más lépést is tett, hogy megkönnyítse a fentebb említettekhez hasonló beruházások Franciaországba vonzását. Többek között csökkentették a társasági adót, és egyéb adókönnyítéseket léptettek életbe, valamint lazítottak a munkajogi szabályokon és csökkentették a bürokratikus terheket is. 

A Reuters szerint Franciaország lépései rávilágítanak arra is, hogy egyre nagyobb az európai kormányok közötti versengés, amely az autógyárak és beszállítóik beruházásainak megszerzéséért folyik.

Forrás: mandiner.hu

https://mandiner.hu/cikk/20230607_reuters_parizs_voros_szonyeget_gurit_az_akkumulatorgyarak_ele