Reuters: Magyarország elfogadta az EU büntetését

Fotó: tankonyvtar.hu

Magyarország elfogadta az EU-források szabálytalan felhasználásáért kiszabott büntetést – írja a Reuters. A döntést az Európai Parlament költségvetési ellenőrzési bizottságának (CONT) a hétfői ülése után tették közzé a bizottság honlapján.

A dokumentum szerint Magyarország a 2014 és 2020 közötti költségvetési időszakban több EU-alapot szabálytalanul használt fel. Magyarország projektenként megfellebbezhette volna a testület megállapításait, de inkább elfogadott egy fix, 10 százalékos pénzügyi korrekciót az egész csomagra vonatkozóan.

A büntetés összege meghaladja az 500 milliárd forintot, ami az ország GDP-jének több mint 1 százalékát teszi ki. Magyarországot semmilyen kár nem éri, az ellenzék vádaskodása a szokásos politikai hisztériakeltés – írta közleményében
a Jávor Benedek által indított „álhírekre” reagálva az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Az ITM leszögezte: hazánk egyetlen uniós forrást sem veszít el, hiszen a forrásokat 110% – kal túlvállaltuk. A Brüsszel által kifogásolt programokat a magyar kormány magyar költségvetési forrásból finanszírozza. Ez az eredeti terveknek megfelelően a 110%-os költségvetés 10%-os keretén belül marad. A többi programra az uniós költségvetés 100% ban lehívásra kerül.
Eközben a Portfolio arról ír, hogy miután kiderült, hogy „gigantikus” EU-s pénzügyi büntetéseket vállalt be a kormány jórészt közbeszerzési szabálytalanságok miatt, megjelent a parlament honlapján a közbeszerzési törvény újabb módosító indítványa, amely néhány ponton alapvetően változtatja meg a közbeszerzések lebonyolításának és ellenőrzésének szabályait. Ezek egy része bevallottan azt célozza, hogy ne fordulhasson elő még egyszer pénzügyi büntetés uniós pályázatokhoz kapcsolódó közbeszerzések terén, takarékosabban bánjanak a közpénzekkel és egyúttal tovább csökkentsék a rendszerrel együtt járó adminisztratív terheket.

Jávor Benedek volt párbeszédes EP-képviselő, akinek a kérdéseire az Európai Bizottság válaszolt, blogján úgy vélte: a magyar kormány minden további nélkül visszautasíthatta volna a büntetést, vállalva, hogy egyesével bebizonyítja a kérdéses projektekről, hogy azoknál igenis szabályosan jártak el.

REUTERS.COM, MANDINER.HU, ORIGO.HU, PORTFOLIO.HU, 2019.11.13.