Rettegnek a salátától Észak-Amerikában

Fejes-saláta termelés Magyarországon. - A kép forrása: agrarvilag.hu

A Polgári Kisgazdák ismét kiemelik a tradicionálisan kiváló magyar élelmiszer-egészségügy és élelmiszer biztonság érdemeit. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a Karácsony ünnepköre előtt most is lelkiismeretesen végzi a munkáját a hazai lakosság szolgálatában. (KPE)

Kóli baktériummal fertőzött fejes saláta került forgalomba az Egyesült Államokban, ezért az ottani Járványügyi Központ (CDC) arra kérte az állampolgárokat, hogy amennyiben fejes salátát vásároltak, dobják ki, fertőtlenítsék a polcot, ahol tartották, mert 11 tagállamban több mint 30 ember betegedett meg a kóli baktériummal fertőzött salátától.

Járványügyi figyelmeztetést adtak ki az Egyesült Államokban kóli baktériummal fertőzött fejes saláta miatt – adta hírül a Magyar Távirati Iroda. A CDC közleménye arra figyelmeztette a lakosságot, hogy még azokat az előre elkészített salátás zacskókat is semmisítsék meg, amelyekben más zöldség mellett előfordul fejes saláta is. Az élelmiszerboltok polcairól bevonták a fejes salátát. Salátabotrány borzolja a kedélyeket az Egyesült Államokban. Közleményt adott ki az amerikai gyógyszerfelügyelet (FDA) is, amely bejelentette: az utolsó megbetegedést október 31-én észlelték, jelenleg 32 embert kezelnek és közülük 13 beteget kórházban ápolnak. A fertőzött zöldséget Wisconsinban, Illinois-ban, Michiganben, New Hampshire államban, Massachusettsben, Connecticut-ban, New Yorkban, New Jerseyben, Marylandben, Ohióban és Kaliforniában találták. Az FDA azt is közölte, hogy fertőzött saláták kerültek forgalomba az Egyesült Államokkal szomszédos Kanadában is Az FDA vezetője, Scott Gottlieb aláírásával kiadott közlemény kiemeli: az amerikai hatóságok a kanadaiakkal együttműködve dolgoznak azon, hogy feltérképezzék, honnan származnak a fertőzött saláták. Nagy a veszély: megtalálták a salátakeverékben az antibiotikumnak ellenálló baktériumot Nem kizárólag a kóli baktérium miatt kell félni a salátafogyasztástól, ahogyan arról korábban már beszámolt a nemzetközi sajtó, a tetraciklin készítményeknek ellenálló Escherichia coli baktérium törzseket találtak a kész saláta-keverékekben. A tetraciklin hatóanyagot jellemzően az állatgyógyászatban alkalmazzák, főként bélfertőzések kezelésére. A rezisztens mikrobákra a németországi Julius-Kühn-Institut kutatói bukkantak rá. Dr. Georg Backhaus, az intézet elnöke szerint már a kóli baktérium jelenléte sem kívánatos a nyersen fogyasztott salátában, de még aggasztóbb, ha annak antibiotikumra rezisztens törzsei is jelen vannak a termékben. (Forrás: magro.hu)