Rettegés Berlinben: visszaszereznék a parkokat, ahol eluralkodott az erőszak

A kép forrása: keleten.hu

Biztonsági csúcstalálkozót tartanak német fővárosban, mert áldatlan állapotok uralkodnak a zöld területeken.

Joggal lehet büszke a német főváros hatalmas parkjaira, amelyek kíváló lehetőséget nyújtanak a kikapcsolódni kívánóknak épp úgy, mint a sportot választóknak. Mindezt megkeseríti azonban, hogy az elmúlt hónapokban jelentősen megnőtt az erőszakos cselekmények száma. A hatóságok szerint különösen a késő esti óráktól felettébb kockázatos a remélt kikapcsolódás.

A Görlitzer Park az egyik legnagyobb fővárosi park, illetve rekreációs terület Berlin Kreuzberg kerületében. A 14 hektáros park területén a sétányok mellett többek között több sport- és futballpálya található. Ez az a park, ahol a szilveszteri zavargások hatalmas felzúdulást keltettek, elharapódzott a csoportos nemi erőszak, a kábítószer-fogyasztás, illetve -kereskedés. Szilveszterkor fiatal férfiak petárdákkal támadták meg a kiérkező rendőrséget és a tűzoltóságot is.

Ez ellen hirdetett harcot most az önálló tartománynak számító főváros szenátusa, élén Kai Wegner kereszténydemokrata kormányzó polgármesterrel. A polgármester a koalíciós partner szociáldemokratákkal teljes egyetértésben ezért ” biztonsági csúcstalálkozót” hívott össze. Kai Wegner hangsúlyozta az erőszak elleni kemény fellépés, illetve a megelőzés fontosságát.

A rendőrség és az igazságszolgáltatás számára biztosítani kell azokat a jogköröket, amelyek lehetővé teszik, hogy „a berliniek ismét biztonságban érezhessék magukat” – mondta a polgármester, aki szerint a Görlitzer Park „az elhibázott tolerancia” jelképe volt eddig. „Ennek most véget kell vetni” – hangsúlyozta.

A sürgős cselevést egy hetekkel ezelőtti erőszakos cselekmény váltotta ki. A kora hajnali órákban egy 27 éves nőt erőszakoltak meg, társát megverték, és kénytelen volt mindent végignézni. Nem sokkal később három gyanúsítottat vettek őrizetbe, akik Szomáliából és Bissau-Guineából érkeztek.

A polgármester sürgette a sok esetben visszaeső, migráns hátterű elkövetők kiutasítását, utalva arra, hogy ebben a törekvésében a helyi SPD is támogatja.

A biztonsági csúcstalálkozóra meghívást kaptak több érintett berlini kerület, valamint a rendőrség és a tűzoltóság képviselői. Értesülések szerint a tervezett intézkedések között szerepel a Görlitzer Park éjszakai lezárása, a videokamerás megfigyelés, továbbá az állandó rendőri jelenlét. Felvetődött a parkok esetleges bekerítésének, illetve jobb éjszakai megvilágításának szükségessége is.

Az RBB rádiónak nyilatkozva a kormányzó polgármester utalt arra, hogy a parkok az erőszak és a bűnözés szimbólumává váltak. „A parkokat vissza kell szerezni” – hangsúlyozta Wegner.

A tervezett intézkedésekkel kapcsolatban utalt a finanszírozás fontosságára is. A szenátus vállalja saját felelősségét mindebben – jelentette ki, felelősségvállalásra szólítva fel az érintett berlini kerületeket is,

Forrás: infostart.hu

https://infostart.hu/kulfold/2023/09/10/retteges-berlinben-visszaszereznek-a-parkokat-ahol-eluralkodott-az-eroszak