Részt veszünk a XXIII. Parajdi Nemzetközi Töltöttkáposzta Fesztiválon!

A Tiszatáj Közalapítvány a környezet- és természet védelme mellett igen fontos feladatának tartja a hagyományőrzést, ezen belül a nemzeti összetartozás jegyében a Kárpát-medencei hagyományok őrzését is.

2016-ban és 2017-ben e cél mentén járt delegációnk Székelyföldön Parajdon, ahol részt vett a Nemzetközi Töltött Káposzta Fesztivál rendezvényén, ismerkedett a helyi gazdálkodókkal, eredményeikkel, problémáikkal. Annak láttán, hogy milyen becsben tartják a saját hagyományaikat, illetve a hungarikumokat a nemzettestvéreink, elhatároztuk, hogy különdíjat ajánlunk fel, egy igazi hungarikum, a magyar szürke szarvasmarha hatalmas szarvakat viselő koponyája képében, amit a napokban már át is adtunk a szervezőket képviselő Bokor Sándornak, Parajd polgármesterének.

A rendezőkkel való egyeztetés abba az irányba mutat, hogy azt a magyar népi hagyományokat viseletében, a főzőhely kialakításában és a tálalásban leghívebben megjelenítő csapat fogja elnyerni.

A szíves invitálást elfogadva elhatároztuk, hogy újra ellátogatunk a szeptember 22-én megrendezésre kerülő fesztiválra is, ahol csapatot is állítunk, a versenyen kötelező töltött káposzta mellett szürke marha pörkölttel kínálva a vendégeket.

Célunk természetesen nem a győzelem, hanem az ismerkedés, baráti kapcsolatok kiépítése a történelmi Magyarország minden területéről érkező csapatokkal, vendégekkel, helyi gazdálkodókkal.

(Forrás: Bodnár Mihály, a KPE Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 2. választókerület vezetője.)