Repülő robotok helyettesítenék az agrármunkaerőt: jövőre léphet hatályba a drón-törvény

A növényvédelmi munkát végző drón. - A kép forrása: edenkert.hu

Őszre készülhet el a drón-törvény, előtte viszont még rendezni kell a használatukkal kapcsolatos jogi környezetet. Fontos lenne, hogy mielőbb megszülessen a döntés, ezzel ugyanis új szakaszba léphetne a magyar agrárium. Viszont ha megtörténik a törvényi rendrakás, akkor sem örülhet minden termelő, hiszen a repülő eszközöket csak akkreditált pilóták vezérelhetik majd.

A vegyszeres növényvédelemhez utasszállító nagy-repülőgép vezetői jogosítványt kér az illetékes hatóság. A Polgári Kisgazdák szerint a fölösleges hatósági túlzások megrekesztik a gazdaság fejlődését. – A kép forrása: kpe.hu

A kis repülő gépek legnagyobb előnye, hogy olyan helyekre is bejutnak, ahová a nagy gépek nem, így pontosabban lehet velük permetezni, ráadásul a környezetet is jobban kímélik. A drón-törvény idén őszre készülhet el, és habár a drónok egyre népszerűbbek az agráriumban is, a használatukhoz még rendezni kell a szükséges jogi környezetet – írja az Agrárszektor. Ám több akadály is nehezíti a drónok növényvédelmi felhasználását. Az egyik ilyen, hogy az eszközök egyelőre még nem rendelkeznek típusminősítéssel, Továbbá hátra vannak még a drónos-kijuttatásra alkalmas hatóanyagokra, formulákra, valamint a hatékonysági dózis felső és alsó határának megállapítására vonatkozó tanúsított vizsgálatok is. A tervek szerint ezek a vizsgálatok idén megtörténnek, és az év végére lezárulhat a drónos permetezést szabályozó rendelettervezet megvitatása is. A drón-törvény életbe lépése sokat segít majd a magyar mezőgazdaság helyzetén. Az egyik legfontosabb előrelépést a permetezésben hozhatja a hatályba lépő drón-törvény. Kránitz József, az egy drónos vállalkozás üzletág-fejlesztési igazgatója úgy véli, hogy sürgető a törvényi rendrakás a permetezés körüli szabályozások miatt, ugyanis vannak olyan területek, ahol csak a tábla egy bizonyos részét kell lefújni. Erre azonban csak a drónok felelnének meg. A drónok ezen túl a vadkárbecslésben, az öntözésben és egyéb munkákban is képesek lehetnek kiváltani az emberi erőt, ez pedig óriási segítség egy olyan időszakban, amikor egyre égetőbb a munkaerőhiány. Jelenleg még légtérhasználati engedély kell a drónokhoz, és csak kísérleti jelleggel lehet őket használni. Ám ha elkészül a drón-törvény, az alapján kizárólag akkreditált pilóták vezérelhetnek majd ilyen eszközöket – írják. A drónok növényvédelmi célú alkalmazása jelenleg illegális. A drónok mezőgazdaságban történő, növényvédelmi célú alkalmazása új jelenség. Maga a téma rendkívül összetett, több irányból is vizsgálni kell. A hatályos jogszabályi előírás szerint a hazánkban forgalmazott növényvédelmi gépeket típusminősítési eljárásnak kell alávetni, melynek során ellenőrzik, hogy a permetezőgép megfelelően működik, szórásképe egyenletes és használata nem okoz elfogadhatatlan környezeti terhelést. (Forrás: magro.hu)