Renoir-festménnyel gazdagodott a Szépművészeti Múzeum / Orbán Viktor: Egy nép identitása a kultúrában tükröződik

A kép forrása: hirado.hu

Orbán Viktor kormányfő jelenlétében adták át kedden a Szabolcs utcában az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) Liget Budapest projekt keretében elkészült épületét, ahol leleplezték Renoir Fekvő női akt című festményét, amelyet a Szépművészeti Múzeum számára a magyar állam nemrég vásárolt meg. Egy olyan mű jött létre, amelyhez még csak hasonló sem létezett itt soha – mondta el az OMRRK átadásán Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa és a Szépművészeti Múzeum -Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója.

 

Hozzátette: három múzeum több tízezer műtárgya számára olyan korszerű őrzőhely létesült, amely léptékében és minőségében is a világ élvonalába tartozik. Baán László köszönetet mondott a kormánynak és a miniszterelnöknek, amiért olyan minőségben vállalta fel a Liget Budapest projektet, „amelyre csak a legnagyobb kultúr-nemzetek képesek”. Baán László ismertette: Auguste Renoir 12,3 millió dollárért (3,5 milliárd forintért) megvásárolt mester művét május 24-től kamara-kiállításon láthatja a Szépművészeti Múzeum közönsége. Egy nép és egy civilizáció identitása leginkább a kultúrában tükröződik és összpontosul – hangoztatta a miniszterelnök kedden az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) épületének átadásán. „Büszkék vagyunk Európa több ezer éves görög, római, zsidó és keresztény örökségére és büszkék vagyunk arra, hogy a magyarok ezer esztendőn keresztül gazdagították ezt az örökséget” – hangsúlyozta Orbán Viktor, kiemelve: amikor azt érezni, hogy ezt a kultúrát veszély fenyegeti, „azonnal kigyullad egy vörös fény a fejünkben, és azonnal akcióba is lépünk”. Az OMRRK-ról szólva Orbán Viktor kiemelte: Európában csak két ilyen intézmény van, az egyik Londonban a British Múzeumhoz, a másik pedig Szentpéterváron az Ermitázshoz tartozik. Az egymillió kulturális emlékkel kapcsolatban úgy fogalmazott: a baloldali, progresszív megközelítés szerint ezekben „a halott fehér kultúra porosodó tárgyai” láthatók, nemzeti szempontból nézve viszont ez az „eleven kulturális örökségünk”. (Forrás: MTI)

Valiczkó Mihály polgármester a művészien felújított Győrasszonyfai Római Katolikus Templomban. Tőle balra Dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke, tőle jobbra: Dr. Turi-Kovács Béla a Kisgazda Polgári Egyesület elnöke. – A kép forrása: kpe.hu

Valiczkó Mihály, a Kisgazda Polgári Egyesület Országos Elnökségének és a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés tagja, a Győr-Moson–Sopron megyei Polgári Kisgazdák elnöke, Győrasszonyfa polgármestere:a Polgári Kisgazdák Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezete nagy hangsúlyt fektet a kulturális értékeink őrzésére és a szellemi remekművekkel kapcsolatos ismeretterjesztésre. – Büszkék vagyunk arra, hogy mi magyarok is egy évezreden át gazdagítottuk Európa több ezer éves görög, római, zsidó és keresztény örökségét. Ezt a hatalmas szellemi és kulturális örökséget megőrizni most is kötelességünk. – 2019. május 26-án, jövő vasárnap, ennek a hatalmas értéknek a védelmében is el kell mennie mindenkinek szavazni, ahol csak egy értelmes megoldás lehet. A Fidesz-KDNP lista támogatására egy IGEN szavazat. – Jövő vasárnap: Fidesz-KDNP lista egyenlő: egy hatalmas IGEN Orbán Viktor programjára! (KPE)