Reneszánszát éli a vályogház – Az egyik legjobb vályogosmesterrel beszéltünk

agrarium7.hu

A mai házak többsége a sok beépített műanyag miatt olyan, mintha egy nejlonszatyorban élne az ember – mondta a növekedés.hu-nak Magyarország egyik legismertebb vályogosmestere, Gáspár János. Ma már azonban nagyon sokan építtetnek vályogházat, amely egészséges, minőségi, környezettudatos. Télen tartja a meleget, nyáron pedig nincs szükség benne légkondicionálóra.

Hogy kezdődött a vályogos pályafutása?

A saját házam építésével. A nagyszüleim vályogházához nagyon szép emlékek fűztek, ezért elhatároztam, hogy én is ilyen otthont építek magamnak. Szerencsém volt, a szomszéd faluban volt egy idős mester, Tóni bácsi, aki kiváló vályogosmester volt. Sikerült meggyőzzem, hogy segítsen megépíteni a házamat. Együtt dolgoztunk, ő mondta, hogy mit kell csinálni, én pedig követtem az utasításait.

Közben Tóni bácsi rengeteget mesélt a régi időkről, nagyon megkedveltem az öreget is, és megszerettem a vályogozást is.

Tetszett, hogy természetes anyagokkal és nagyon egyszerű módszerrel valódi otthont építhetek.

Amikor befejeztük a házamat, akkor az öreg felajánlotta, hogy dolgozzunk együtt.

Ő már a 70. évén is túl volt, így kellett mellé egy friss erő. Igy indult a pályám. Négy évig dolgoztunk együtt, Tóni bácsi mellett megtanultam mindent, hogy hogyan lehet helyben található anyagból sárfalat rakni, tapasztani, jó alapanyagot előállítani.

Ebben az időben a vályogos mesterség már kihalófélben volt?

Teljesen. Tóni bácsi már 91-ben is a Szentendrei Skanzenbe járt renoválni a tájházakat, ugyanis ő volt azon kevesek egyike az országban, aki meg tudott rakni egy fecskefalat.

Fecskefal. Milyen módszerei vannak a vályogházépítésnek?

Minden magyarországi tájegységnek megvolt a maga jellegzetes technikája.

A rakott sárfal, azaz a fecskefal az Alföldön, a döngölt fal Dunántúlon volt jellemző. A vályogtégla az egész országban elterjedt volt, nem kellett hozzá kifogástalan anyag, és házilag is el lehetett készíteni. A negyedik módszer, a paticsfal viszonylag ritkábban fordul elő, ennek a technikának a lényege, vesszőből fonták meg a falat és vályoggal tapasztották.

Milyen alapanyagokra van szükség egy vályogház megépítéséhez?

Agyag, szalma és víz. Ennyi és nem több.

Ezeket gyakorlatilag helyben meg lehet találni az egész Kárpát-medencében.

Ez valóban fenntartható technológia, az építőanyag nem a világ végéről érkezik, nem igényel csomagolóanyagot.

Az egészségügyi előnyei pedig felmérhetetlenek.

Teljesen természetes anyagokból készül, a vályogfal felszínének 5-10 centimétere lélegzik, ha túl sok a pára, magába szívja, amikor száraz a levegő, kiengedi. A vályog az egy intelligens építőanyag, amely a ház páratartalmát ötven százalék körüli értéken tartja, éppen azon a szinten, ami az emberi szervezet számára az ideális.

A hőérzetünk is a vályogházban a legjobb.

Nem mindegy ugyanis, hogy negyven- vagy hatvan-, esetleg nyolcvanszázalékos páratartalom mellett van 20 fok a lakásban.

A vályogháznak emellett nagyon jól a hőszigetelő és a hőmegtartó képessége.

Hatását azonban csak úgy fejti ki, hogyha a falak és a padló nincs lezárva modern anyagokkal, műanyag festékkel, olyan burkolatokkal, amelyek akadályozza a szellőzését.

Azt tudni kell, hogy a vályogház képes azt nyújtani, mint egy modern passzívház, csak sokkal olcsóbb megépíteni, és nem igényel gépesítést.

Az agyagpadló hőmérséklete 15-17 fok közötti hőmérsékletet tart, télen sem hűl 15 fok alá. A vályogfal nyáron úgy visszahűti a házat, hogy be kell engedni a meleget.

Forrás: novekedes.hu

https://novekedes.hu/interju/reneszanszat-eli-a-valyoghaz-az-egyik-legjobb-valyogosmesterrel-beszeltunk