Rendkívüli öntözési célú vízhasználat a mezőgazdasági termelőknek

A kép forrása: szakertonet.hu

A mezőgazdaságot egyre gyakrabban és huzamos ideig sújtó aszály miatt a kormány vízjogi engedély nélkül, bejelentés alapján, korlátozott ideig (legfeljebb egy hónapig) rendkívüli vízhasználatot biztosít a termelők számára tartósan vízhiányos időszakban.

A felszínen elfolyó vizek ideiglenes öntözési célú hasznosítása ajánlott. Kellékek: mobil szivattyú meghajtómotorral, nyomócső és öntözővíz-szórófej. – A kép forrása. terkoz.budapest.hu

A mezőgazdasági területeket hónapok óta sújtó csapadékhiány a növényi kultúrák fejlődését visszaveti és az agrárágazatnak súlyos károkat okoz. A kormány érdeke, hogy Magyarországon növekedjen az öntözött területek nagysága, és csökkenjenek a gazdálkodók terheinek. Ezért első lépésként az agrárminiszter javaslatára a belügyminiszter április elsejével tartósan vízhiányos időszakot hirdetett ki, ami azt jelenti, hogy ebben a helyzetben kell vízkészletjárulékot fizetniük a gazdálkodóknak. A kormány mostani döntésével megteremti a lehetőségét annak, hogy aszályos időszakban a termelők minél gyorsabban, bejelentés után elkezdhessék az öntözést. A rendkívüli öntözési célú vízhasználatról szóló kormányrendelet szerint a vízhasználó bejelentés alapján, vízjogi engedély nélkül, a tartósan vízhiányos időszakban, közvetlenül felszíni vízből, ideiglenes szivattyúállással – legfeljebb 120 mm/hektár (1200 m³/hektár) vízmennyiséget – 100 hektár nagyságot meg nem haladó területen, legfeljebb egy hónap időtartamig öntözhet.

Szakszerű víz-elvezető árok-rekesztés, az ideiglenes öntözővíz-kivételéhez szolgáló szivattyú elhelyezése céljából. – A kép forrása: moe.hu

Az egy hónapos időszakot követően az öntözés folytatása érdekében kezdeményezni kell az egynyári öntözés engedélyezését. (Forrás: AM Sajtóiroda)