Rendkívüli nagygyűlést tart szeptemberben a Magyar Orvosi Kamara

Fotó: Kovács Attila / MTI

Elhalt ígéretek nyomában címmel rendkívüli nagygyűlést tart szeptember 21-én a Magyar Orvosi Kamara (MOK) – jelentette be a kamara elnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Éger István elmondta: a nagygyűlés célja a „félbeszakadt tárgyalások folytatása” a kormánnyal és „gyors, eredményes lezárása”. A nagygyűlésre meghívást kap három tárca, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Pénzügyminisztérium és a Miniszterelnökség – közölte. A MOK követelései között szerepel a 900 ezer forintos, egységesen kötelező kezdő minimális alapbér a közfinanszírozott egészségügyi ellátás valamennyi szakorvosának, fogorvosának, a munkaviszony típusától függetlenül – mondta. A kormány határozott ígéretet tett arra, hogy a 2018-as választásokat követően folytatódik az orvosok bérének felzárkóztatása; 2019 elején intenzív tárgyalás indult, elkészült egy „ígéretes megállapodás tervezete” is, amelyből azonban „nem lett semmi” – közölte Éger István.

Úgy fogalmazott: „örvendetes, hogy a szakdolgozók lassan európai bérszintre kerülnek, de megengedhetetlen”, hogy az orvosok béremeléséről „nemhogy konkrét tárgyalás nincsen, de még csak utalás sem arra, hogy változna” a helyzetük. Jelezte továbbá: elvárják, hogy a kormány rendszeresen és szigorúan ellenőrizze a szakmai minimumfeltételek, a munkaerő és a tárgyi feltételek meglétét az egészségügyi intézményekben. Éger István az ATV Egyenes Beszéd című műsorában elmondta, amennyiben a követelésükben szereplő bértábla életbe lép, a MOK kész arra, hogy etikai vétségnek nyilvánítsa és üldözni kezdje a hálapénz elfogadását. Hozzátette: amennyiben a szeptemberi tárgyalás nem jön létre, vagy eredménytelen lesz, az orvosok tömegesen tagadhatják meg az önként vállalt túlmunkát.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) eddig is tárgyalt és ezután is kész a párbeszédre a MOK-kal – közölte a szaktárca szerdán az MTI-vel. Megjegyezték, bíznak abban, hogy Éger István továbbra is a tárgyalásokat, és nem a médián keresztül történő üzengetést részesíti előnyben. A tárca tudatta: céljuk, hogy növeljék az orvosok és egészségügyi dolgozók anyagi megbecsülését.
MTI, ATV.HU