Rendkívüli Kormányinfó: Pontosította a gázárszabályokat a kormány, Orbán Viktor nélkül üléseztek

MTI/Szigetváry Zsolt

Biztosított az energiaellátás, de érkezik egy új rendelet

Semjén Zsolt vezette a kormány mai ülését, és áttekintették az energiaellátás helyzetét – kezdte a tájékoztatót Gulyás Gergely, azzal folytatva, hogy az energiaellátás a gáz és villanyáram tekintetében is biztosított, az igényeket ki tudják elégíteni, valamint tárgyalnak a stratégiai tartalékok bővítéséről.

A miniszter kifejtette, hogy a fűtőértéke nem azonos az oroszországi, az itthon kitermelt és a nyugatról vásárolt gáznak. Erről egy rendelet is meg fog jelenni, amiben megajoulban adják meg ennek mértékét.

Több ügyben is folytatnak tárgyalásokat Brüsszellel, a kondicionalitási eljárás élvez elsőbbséget, ezt próbálják lezárni. Hétfő éjfélig kellett választ adni az Európai Bizottság kérdéseire, intenzív időszakon és sok tárgyaláso van túl a kormány – ismertette Gulyás Gergely.

Olyan választ tudtunk küldeni írásban, amiben minden kérdésben közös nevezőre jutottunk. Minden eddiginél szigorúbb rendszert hozunk létre az uniós pénzek és közbeszerzések ellenőrzésére. Az a célunk, hogy a kondicionalitási eljárás lezárható legyen, és a megállapodást aláírható formába hozzuk. Bízunk benne, hogy a bizottságot jellemző konstruktivitás fennmarad

– fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Forrás: index.hu

https://index.hu/belfold/2022/08/23/kormanyinfo-gulyas-gergely-orosz-ukran-haboru-vodafone-4ig-bejelentes/