Rendkívüli hitelmoratóriumot jelentett be a kormány

Fotó pixabay.com

Öt pontból álló intézkedési tervre tett javaslatot az Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs – közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.

Videóüzenetében elmondta, hogy július végére a tavaly ősz óta tartó csapadékhiány miatt az ország területének döntő többségén súlyos vagy nagyfokú aszály alakult ki.

A búzánál elkönyvelt mintegy 25 százalékos termeléskiesés után már a kukoricaállomány az Alföldön és Közép-Magyarországon a területek jelentős részén megsemmisült és most már a Dunántúl termését fenyegeti

– fogalmazott Nagy István. Elmondása szerint az alföldi területeken a gyepek is teljesen kisültek, így a gazdálkodók nem tudnak legeltetni és kaszálni sem. „A helyzet az ágazatunkban rendkívüli, az alföldi területeken tragikus” – vélekedett.

Emlékeztetett, hogy az állattenyésztés számára drasztikusan emelkedő takarmány- és energiaárak mellett a legelők kiszáradása, valamint az állatbetegségek jelentenek komoly nehézségeket. Szerinte a legelők kiszáradása miatt arra jutottak a gazdák, hogy máshonnan kell beszerezniük a kieső mennyiséget, ami pluszköltségekkel jár.

Az agrárium gyors megsegítése érdekében az Aszály Veszélyhelyzeti Operatív törzs első ülését követően azonnali intézkedések bevezetését javasolja.

Ennek részeként a kormány hitelmoratóriumot rendel el 2022 szeptemberétől 2023 év végéig a mezőgazdasági vállalkozások beruházási és forgóeszköz-hiteleire.

A miniszter elmondta: a gazdák dönthetnek arról, hogy élnek-e az adott lehetőséggel. Döntöttek arról is, hogy az állattartók számára 3 milliárd forint összegű takarmányszállítási támogatási keretet biztosítanak.

Emellett a mezőgazdasági területek öntözését kiszolgáló állami öntözőművek megnövekedett energiaköltségének támogatására 1,4 milliárd forint többlettámogatást biztosítanak.

Elmondása szerint további segítséget jelentene, hogy a termelők rendkívüli vízhasználati igényükre vonatkozó kérelmeiket újból benyújthatják és az igényeket a hatóság automatikusan engedélyezni fogja.

Nagy István elmondta, hogy mindemellett felgyorsítják a biztosítók aszálykárok felmérésére és az aszálykárokra megítélt összegek kifizetésére vonatkozó eljárását.

Ennek értelmében a biztosítóknak az aszálykár bejelentésétől számítva 14 nap alatt folyósítaniuk kell a gazdálkodók részére a megítélt összeget

– emelte ki a miniszter.

Forrás: index.hu

https://index.hu/gazdasag/2022/07/31/rendkivuli-hitermoratorium-bejelentes-kormany-mezogazdasag-beruhazas/