Rendkívüli helyzet és rendkívüli árak az almapiacon

Fotó pixabay.com

A piaci helyzet több tekintetben szokatlannak, rendkívülinek tekinthető, ami összességében arra vezethető vissza, hogy hazai és EU-s szinten egyaránt két rossz évjárat követi egymást – írja a FruitVeb 2020. évi alma árprognózisa.

A jelentés szerint Európai szinten majdnem azonos a termés mennyisége a tavalyival, lényeges különbség azonban, hogy míg tavaly augusztusban a szezon kezdetekor még volt mintegy két hónapra való étkezésialma-készlet a hűtőtárolókban, addig idén júliusra a tavalyi készletek teljesen kiürültek, a hűtőtárolók üresen várják az új szezon kezdetét – derül ki a jelentésből.

Az étkezési alma piaca

Mint írták, az étkezési alma fogyasztói ára szokatlanul magasra szökött június-július folyamán a hazai boltok polcain (bruttó 600-700 Ft/kg az átlagos 350-450 Ft/kg helyett), amihez hozzávetőlegesen nettó 350-420 Ft/kg nagybani és közvetítő kereskedői árak kapcsolódtak a válogatott, csomagolt, I. osztályú áru tekintetében.

Az európainál hamarabb kimerülő tárolt hazai almakészletek helyettesítésére érkezett Magyarországra nyugat-európai (olasz, osztrák) importáru július-augusztus folyamán. A drága import szintén hozzájárult az átlagosnál jóval magasabb árszint kialakulásához. Hatással volt az alma árára az is, hogy más szezongyümölcsök is nagyon magas árakon kerültek a boltok polcára, így az almának nem volt olcsó helyettesítő terméke sem.

A gyenge termés és a tavalyi áthúzódó készletek hiánya következtében a nyári almák ára szokatlanul magasan mozgott: a termelői ár fajtától és tételtől függően nettó 200-300 Ft/kg között változott, amihez a már osztályozott, csomagolt áru vonatkozásában nettó 400-450 Ft/kg nagybani piaci és közvetítő kereskedői árak, illetve bruttó 600-700 Ft/kg fogyasztói árak társultak – olvasható az árprognózisban.

Az ipari alma piaca

léalma induló ára vonatkozásában már nem kell esélylatolgatásokba belemenni, mivel a hazai léüzemek augusztus 12-13-án közzétették azokat, melyek egy alkalommal kis mértékben már emelkedtek is. A nettó 34 és 40 Ft/kg közötti induló felvásárlási árak a tavalyi léalma árszinttel egyeznek meg. Ezek az induló árak – a főszezon érdemi kezdete előtt – még nagyon kis mennyiségekre vonatkoznak, vagyis nem feltétlenül mérvadók a teljes szezonra, de már orientálják a sűrítménypiac szereplőinek várakozásait.

A várható hazai almatermés jóval alacsonyabbnak tűnik még a tavalyi, gyenge termésű évtől is, így nem valószínű, hogy az induló árak lefelé mozduljanak el a későbbiekben. Meglepően alacsony azonban a bio léalma induló ára, mindössze nettó 50 Ft/kg, ami jelenleg alulmúlja a termelők várakozásit, és a szokásosnál kisebb különbséget eredményez a konvencionális és a bio léalma ára között.

Forrás: Agroinfom.hu/FruitVeb.hu