Reagáltak a pártvezetők a Fideszt is magába foglaló új jobboldali pártszövetség megalakulására

Fotó forrása: Orbán Viktor Facebook oldala

„Indul az európai hazafiak együttműködése! Örömmel írom alá a közös nyilatkozatot Matteo Salvinivel, Orbán Viktorral, Jaroslaw Kaczynskivel, Santiago Abascallal, Georgia Melonival, Tom Van Griekennel és más európai vezetőkkel” – írta közösségi oldalán Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés vezetője pénteken, miután aláírta az Európa jövőjének új mederbe terelésére létrehozott nemzeti–keresztény alapú együttműködésről szóló nyilatkozatot.

A nyilatkozatot a Fidesz és a lengyel vezető kormánypárt, a PiS mellett több mint tíz európai jobboldali tömörülés jegyzi, köztük a két olasz párt, a Matteo Salvini vezette Liga és a Giorgia Meloni által irányított Olasz Testvérek (FdI). De csatlakozott a kezdeményezéshez a Santiago Abascal vezette spanyol Vox és Marine Le Pen francia Nemzeti Tömörülése (RN) is.

„Indul az európai hazafiak szövetsége: a kontinens legbefolyásosabb nemzeti pártjaival együtt egy nagy szövetség alapkövét fogjuk lerakni az Európai Parlamentben” – fogalmazott Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés (RN) elnöke, aki kitűzött posztként jelenítette meg Facebook-profiljában a bejelentés hírét pénteken.

Le Pen a Twitter-posztjához mellékelt egy linket is, melyen olvasható a francia politikus teljes, két és fél oldalas nyilatkozata is.

„Az Európai Unióban mélyreható reformok szükségesek, mert az EU ma Európa és az európai örökség védelme helyett, a nemzetek szabad fejlődésének lehetővé tétele helyett maga a problémák, a szorongás és a bizonytalanság forrása.” „Az EU egyre inkább a radikális erők eszközévé válik, amelyek a társadalom átalakítására törekednek és végső soron egy nemzetek nélküli Európát akarnak létrehozni, egyetlen európai szuperállam formájában. Céljuk az európai hagyományok eltörlése vagy megsemmisítése, az alapvető társadalmi intézmények és erkölcsi elvek átalakítása.” „Az európai szuperállam, valamint a társadalom új formáinak létrehozása a jelenlegi politikai intézmények és törvények felhasználásával a megtestesülése a közelmúltban látott veszélyes szociális kísérleteknek, amelynek legitim ellenállást keltenek”

– fogalmazott Marine Le Pen.

Az európai nemzeti pártok együttműködését Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke jelentette be az Európa jövőjéről szóló konferencia apropóján.

„A közös nyilatkozatban rögzített jobboldali kezdeményezés támogatást jelent mindazoknak, akik meg akarják őrizni az európai hagyományt, az európai nemzeteket, ezek sokszínűségét, gazdagságát, és folytatni akarják az eddigi együttműködést. Megőrizni a szabad mozgást, a gazdasági szabadságot, de az egyéni szabadságokat és jogokat, a demokrácia jogát is” – fogalmazott Kaczynski.

 „Köszönjük az Európa jövőjét meghatározó közös ideológiai nyilatkozatot!

Támogatjuk a PiS-t, amely a keresztény és a nemzeti értékeket védi. Azt szeretném, ha Lengyelország a lengyelek országa lenne. Úgy segítsen minket a mindenható Isten!

– írta a PiS Facebook-posztja alá az egyik kommentelő.

Olaszország legnépszerűbb pártja is csatlakozott az új szövetséghez

„A Liga nevében ma aláírtam azt az értéknyilatkozatot, amely bürokrácia és szabványosítás helyett a szabadságon és a (nemzeti) identitásra alapozva képzeli Európa jövőjét” – írta Matteo Salvini, a jobbközép Liga vezetője a Twitteren.

„Az Európai Parlament három különböző politikai csoportjába tartozó pártok által aláírt dokumentum újabb lépés egy szilárd, széles körű alternatívát kínáló szövetség kiépítése felé az adó- és vad bevándorláspárti illiberális baloldallal szemben” – tette hozzá az olasz politikus.

„A VOX is csatlakozott az Európa jövőjéről szóló közös nyilatkozathoz.

Ez a kezdeményezés egyesíti a környező országok legkiválóbb vezetőit, hogy fellépjenek az Európai Uniót létrehozó szellemiség és a nemzetek közötti önkéntes együttműködés védelmében”

– írta Santiago Abascal, a bevándorlást ellenző spanyol VOX párt vezetője a Facebookon.

Forrás: hirado.hu

Szívgyógyszer után kiáltó információt szórt egy hete az éterbe a Klubrádió tudósítója, amikor az uniós csúcs után úgy fogalmazott: „Orbán Viktor még sosem volt ennyire elszigetelve”, és „az európai kapcsolatait szinte teljesen lerombolja”. A „független megfigyelő” vészjósló megállapítása előtt leginkább Mark Ruttét (ügyvezető holland kormányfő, januárban lemondásra kényszerült), valamint luxemburgi kollégáját, Xavier Bettelt hozta ki a sodrából a magyar gyermekvédelmi törvény. Beszámolók szerint Bettel még könnyeket is csalt a többiek szemébe, amikor arról beszélt, az anyja is utálja, amiért a saját neméhez vonzódik, és most a magyar törvény is rátett erre egy lapáttal. Három a Benelux igazság: a belga Alexander de Croo hozzátette, Orbán Viktornak is el kell gondolkoznia azon, maradhat-e Magyarország az unióban.

Új jobboldali szövetség

A válasz benne volt a kormányfőnek a magyar függetlenség napján, két hete elmondott beszédében, és kiolvasható annak a tizenhat európai pártot – köztük a Fideszt – tömörítő jobboldali szövetségnek a nyilatkozatából, amely tegnap vált ismertté. A vezető magyar kormánypárt nem az EU elhagyásában, hanem a reformjában gondolkodik. Egy olyan unióban, amely nem az Európai Egyesült Államoknak is nevezett – és a hazai baloldalon népszerű – liberális szuperállam irányába akar továbbfejlődni, hanem a nemzetek, a családok és a keresztény értékek mellett (értsd: a központosító, migrációs és genderszemlélettel szemben) kötelezi el magát. A szövetség összetétele nem arra utal, hogy Magyarország a továbbiakban magányosan áll majd, és legfeljebb Xavier Bettel anyjával léphet véd- és dacszövetségre.

A Fidesz legfőbb stratégiai partnerei a szövetségben a lengyel politika erős embere, Jarosław Kaczyński vezette Jog és Igazságosság (PiS), valamint az olasz jobboldal, Matteo Salvinivel az élen. Óriási áttörés lenne, ha a francia Nemzeti Tömörülés éléről indulva Marine Le Pen jövőre le tudná győzni Emmanuel Macront az elnökválasztáson – most először valós esélye van rá. Az újdonsült Magyarország-ütlegelő, a német zöldpárti Daniel Freund a Twitteren már azon hüledezik, hogy az új „Frankenstein-szövetségnek” 118 képviselője lehet az Európai Parlamentben, több, mint a liberálisoknak… Guten Morgen, Herr Freund, a nemzetek alakuló Európájában! Nem úgy tűnik, hogy nagyon rászorulnánk Rutte, Bettel és De Croo – egészen véletlenül: mindhárman liberálisok – barátságára. Lássuk be közösen, nem ugyanazt az uniót akarjuk építeni – itt egy másik kávéház nyílik éppen.

Egy-másfél évtizede ért már ez. A folyamat leglátványosabb mozzanata a brexit volt, amikor a britek azt mondták, ebből elég, a perdöntő eleme pedig Angela Merkel vonalzótrükkje, amellyel behúzta a CDU-t
– nemcsak az Európai Néppárt, de egész Európa legfontosabb pártját – a balközépre. Ennek értékromboló hatásáról a CDU jobbszárnyára szorult politikusok és konzervatív értelmiségiek (Arnold Vaatz, Ingo Gondro, Klaus-Rüdiger Mai) e hasábokon beszéltek nemrég. A mai már nem Helmut Kohl CDU-ja, de Németország sem az ő Németországa, és Európa sem az ő Európája. Amikor Kohl és Jacques Chirac vitték a prímet egy EU-csúcson, nem az volt a fő téma, kit nem szeret az anyja és miért. Félreértés ne essék, ennek semmi köze a saját nemükhöz vonzódó emberek elfogadásához, ahogy annak sem volt semmi köze a „menekültekkel való együttérzéshez”, hogy beengedjük-e a határokon átcsörtető egymillió migránst. E kérdések lényege, hogy migrációpárti és genderszemléletű Európában akarunk-e élni – mert másoknak ehhez fűződik érdekük – vagy egy másfélében. Tizenhat európai párt mostantól a saját útját járja.

Forrás: Magyar Nemzet, Szőcs László