Razzia és hat ember őrizetben – Kellemetlen percek Von der Leyen sajtótájékoztatóján

Fotó: Európai Parlament

Folytatódik az EP-botrány. Hétfőn összesen tizenkilenc magánlakásban és -irodában, illetve számtalan EP-irodában végeztek házkutatást. Eddig összesen hat embert vettek őrizetbe. A belga hatóságok vasárnap közölték, hogy pénzmosás, korrupció és bűnszövetkezetben való részvétel vádjával vizsgálati fogságba helyezték a görög szocialista Eva Kailit, az Európai Parlament alelnökét és három további gyanúsítottat.

Újabb razziát tartott a belga rendőrség az Európai Parlament (EP) brüsszeli épületében hétfőn a Politico brüsszeli hírportál információi szerint. A belga hatóságok vasárnap közölték, hogy pénzmosás, korrupció és bűnszövetkezetben való részvétel vádjával vizsgálati fogságba helyezték a görög szocialista Eva Kailit, az Európai Parlament alelnökét és három további gyanúsítottat, így a politikus olasz élettársát is – aki egy belga szocialista EP-képviselő, Marie Arena asszisztenseként dolgozik –, illetve Antonio Panzeri volt olasz szocialista EP-képviselőt.

A belga ügyészség szerint Katar komoly összegekkel és értékes ajándékokkal próbálta lefizetni az uniós parlament több magas rangú tagját, hogy számára kedvező döntések szülessenek az uniós törvényhozásban.

Az ügyészség bejelentése szerint a hétfői razzia során összesen tizenkilenc magánlakásban és -irodában, illetve számtalan EP-irodában végeztek házkutatást. Eddig összesen hat embert vettek őrizetbe.

Az egyik brüsszeli szállodában több százezer eurót tartalmazó bőröndöt foglaltak le. A hétfői razzia többek között azt a célt szolgálta, hogy az EP-ben dolgozó informatikusoktól számítógépeket és adattároló eszközöket kobozzon el, mielőtt megsemmisítenék az azokon tárolt információt. A rendőrség már a múlt heti razziája során is mintegy 600 ezer eurónyi készpénzt, valamint mobiltelefonokat és számítógépeket foglalt le.

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke úgy döntött, hogy azonnali hatállyal felfüggeszti Eva Kailit alelnöki tisztségéből. Felmentéséről a héten szavaz az Európai Parlament – számolt be a Magyar Nemzet.

Botrányba fulladt Von der Leyen sajtótájékoztatója

A kibontakozó botrány okozott jó pár kellemetlen percet Ursula von der Leyennek is. Az Európai Bizottság elnöke hétfői sajtótájékoztatóján ugyanis nem volt hajlandó válaszolni az alelnöke – a Kailihoz hasonlóan szintén görög –, Margarítisz Szkínász katari kapcsolatait firtató kérdésekre, kiváltva ezzel az utóbbi évek legnagyobb horderejű uniós korrupciós botrányára válaszokat kereső brüsszeli sajtó képviselőinek dühét – írta a Világgazdaság.

A görög biztos a múlt hónapban az EU-t képviselte a labdarúgó-világbajnokság megnyitóján, az elmúlt hónapokban pedig számos bírálatot kapott a Katar munkaügyi reformjait dicsérő tweetjei miatt.

Ugyan a korrupciós ügy egyéb részleteit firtató kérdésekre válaszolt az EB-elnök, a Szkínász katari útjára és az Öböl menti országot érintő álláspontjára vonatkozó kérdéseket figyelmen kívül hagyta, kiváltva ezzel az újságírók tiltakozását.

Von der Leyen ehelyett egy új etikai testület létrehozására irányuló javaslatra mutatott rá, amely az összes uniós intézményt felügyelné, és amely mellett már több mint három évvel ezelőtt elkötelezte magát. Igaz, kezdeményezése eddig az Európai Unió egyik meghatározó intézményében sem kapott nagy visszhangot.

Forrás: Magyar Nemzet, VG, hirado.hu