Rárúgta az ajtót Európára az újabb migrációs hullám

A migrációs nyomás fokozódása prognosztizálható. - A kép forrása: demokrata.hu

Újabb migránshullám figyelhető meg Európában, a befogadóországok a folyamat jelentős erősödéséről számolnak be. A Nagy-Britanniába bejutott migránsok száma a tavalyi évhez képest megduplázódott, Ciprus pedig a helyzet tarthatatlansága miatt az Európai Unióhoz fordult segítségért. Gerhard Karner osztrák belügyminiszter szerint a probléma nem kezelhető a migránsok egy részének hazájukba való visszatelepítése, azaz az EU-ból való kiutasítása nélkül – írja a Kronen Zeitung online kiadása.

A migránsok Európába irányuló áradata töretlenül folytatódik, létszámuk pedig folyamatosan emelkedik, mindezt a befogadó uniós országok legfrissebb adatai is megerősítik – számol be az osztrák Kronen Zeitung hírportálja. Idén például csak Cipruson több mint 13 ezren kértek menedékjogot, a migránsok többsége Törökországból érkezett a szigetre.

Az uniós statisztikák szerint a lakosság számához viszonyítva beadott menedékkérelmek messze Cipruson a legmagasabbak Európában, emiatt a nicosiai kormány már többször segítséget kért az EU-tól. A tartózkodási engedély nélküli migránsok Ciprus déli részén a lakosság mintegy négy százalékát teszik ki – jelentette a ciprusi közrádió.

A ciprusi hatóságok szerint a legtöbb menekültet embercsempészbandák szállítják Törökországból a sziget északi, török fennhatóság alatt álló részére, majd a két állam határának kevésbé ellenőrzött szakaszain csempészik őket délre, a Ciprusi Köztársaságba.

Ciprus 1974 óta van felosztva egy nagyobb, görög többségű déli és egy északi, török többségű részre. Az Észak-ciprusi Török Köztársaság létét jelenleg csak Törökország ismeri el. Ciprus felosztása miatt a nemzetközileg elismert Ciprusi Köztársaság csak a sziget középső és déli részén gyakorol tényleges ellenőrzést.

Vasárnap látott napvilágot a hír, miszerint csaknem 40 migráns vesztegel napok óta az Evros nevű határfolyón található kisebb szigeten. A ciprusi kormány, valamint emberi jogi szervezetek is azonnali intézkedést sürgettek a migránsok biztonságba helyezésére, azonban a ciprusi hatóságok szerint az érintett sziget, ahol a migránsok rekedtek, a határ török oldalán található, ezért  tehetetlenek.

Az erősödő migránshullám Olaszországban is egyre nagyobb problémát jelent: az év eleje óta mintegy 37 ezer bevándorló érkezett az országba a Földközi-tengeren keresztül.

Az olasz belügyminisztérium adatai szerint ez a létszám tavaly ilyenkor 27 474, 2020-ban pedig 11 965 főre volt tehető, egyértelmű tehát a migráció növekedése.

Szintén egyre súlyosabb a migrásnhelyzet Nagy-Britanniában, ahol a La Manche csatornán való átkelések csaknem megduplázódtak tavalyhoz képest.

Idén már több mint 20 ezer migráns kísérelte meg az egyáltalán nem veszélytelen átkelést kisebb hajókon, gumicsónakokon a La Manche csatornán

– derül ki a brit kormány jelentéséből.

Mindez jelentős növekedés a tavalyi évhez képest, amikor január és július vége között „csak” 11 300 sikeres átkelést regisztráltak. Tavaly összesen 28 526, a tengeren érkező migránst számláltak a hatóságok, a további drasztikus növekedés tehát borítékolható – fogalmaz a Krone.at.

A lap kiemeli, hogy Ausztria az Európába érkező migránsok egyik kiemelt célországa. A legfrissebb adatok szerint

az év első felében 31 050 migráns nyújtott be menedékkérelmet Ausztriában, a legtöbb beadvány afgán (7325), szíriai (6680), tunéziai (3810), pakisztáni (3110), valamint indiai (2025) bevándorlóktól érkezett.

Ezzel párhuzamosan az embercsempész-szervezetek jelenléte is erősödik, Gerhard Karner osztrák belügyminiszter tájékoztatása szerint idén már csaknem 330 emberkereskedőt tartóztattak le.

A tavalyi év azonos időszakához képest mindez 80-nal több őrizetbe vételt jelent.

Karner élesen bírálta az emberkereskedelmet, miután szombaton Burgenlandban három halottal és több súlyos sérülttel végződött egy migránsokkal teli furgon üldözése.

„Három ember tragikus halála a kittsee-i határátkelőnél ismét megmutatta az embercsempész-maffia brutalitását és gátlástalanságát” – mondta az osztrák belügyminiszter, hangsúlyozva, hogy továbbra is határozottan kell fellépni az embercsempészet ellen.

Forrás: Kronen Zeitung, hirado.hu