Rakéta: A szegedi Zöld tégla csökkenti a kályhák károsanyag-kibocsátását, és növeli a fűtés hatásfokát is

Fotó rabakozszive.hu

A környezetvédelmet támogató kerámiabetét, amelyet a Szegedi Tudományegyetemen fejlesztettek ki, átalakítja a kályhákban és kazánokban keletkező füst káros anyagait, például a szén-monoxidot, így kevesebb szennyező gáz és korom jut ki a környezetbe. A Zöld tégla emellett növeli a kályhák hatásfokát is, így egy fűtési szezonban akár 100 kg, tűzifát is meg lehet spórolni a használatával.

A Zöld téglának nevezett kerámiabetét könnyen, szakember segítsége nélkül is elhelyezhető a kazánokban, kandallókban, és más fa- és vegyestüzelésű ipari és házi berendezésekben. Ez egy olyan tégla, amely a megfelelő helyre elhelyezve képes a tüzelőanyagok égetéséből származó szennyező anyagokat (pl. szén-monoxid, nitrogén-oxidok, korom, por) ártalmatlanítani, azok mennyiségét csökkenteni, és ezzel a folyamattal a berendezés hatásfokát is megnövelni, áll a termék honlapján.

A katalizátorként működő találmány kifejlesztését főként az indokolta, hogy a használatban lévő ipari és lakossági fa- és vegyestüzelésű berendezések (pl. kályhák, kandallók, kazánok stb.) közelítőleges száma 70 millió Európában. Ezek nagyrésze környezetvédelmi szempontból elavult, a kibocsátott károsanyag mennyiségének 50 százalékáért felelős ez a szektor. Évente 400 ezer ember haláláért felelős az égetés okozta légszennyezés, továbbá 14 ezer ember hal meg a házi kályhákból, kandallókból származó szén-monoxid mérgezésében. Az Európai Unió ezért nemrégiben jelentősen szigorította a háztartási szilárdtüzelésű berendezések használatát.

Magyarországon a kéményeken távozó füst felelős az országos szállópor kibocsátás több mint kétharmadáért, míg Európai viszonylatban hazánkban az egyik legnagyobb a légszennyezettség.

Ezek a tényezők motiválták Dr. Sápi Andrást is, aki két éve kezdett foglalkozni a háztartásokban is alkalmazható fűtési katalizátor kifejlesztésével. A vegyész a Telexnek elmondta, hogy az elkészült katalizátort a fafűtés mellett a vegyes tüzelésű, továbbá a gázzal és az olajjal fűtött kazánokban is alkalmazni lehet. A szegedi zöldtégla hasonló elven működik, mint a belső égésű motorral hajtott gépjárművek katalizátorai, vagyis az égés során keletkező füstgázösszetevőket megköti és átalakítja más, kevésbé ártalmas anyagokká. Ráadásul a tégla nem tartalmaz drága és külföldi összetevőket, hanem magyar bányából származó, olcsó alapanyagokból készül. Azt, hogy a Zöld tégla és annak bevonata pontosan miből áll, a kutató nem árulta el, mert az jelenleg találmányi titok.

Az eddigi mérések alapján elmondható, hogy a szén-monoxid mennyisége a kályhákban és kandallókban a felére csökken a katalizátor működésének hatására, így használatával jelentősen csökken a gázmérgezés kockázata is. A kutató hozzátette, hogy a katalizátor mérete tetszés szerint alakítható, így bármilyen fűtőberendezéshez lehet majd megfelelő Zöld téglát készíteni, és mivel a kerámiabetét bármilyen formában gyártható, a már meglévő kályhákba is egyszerűen, szakember segítsége nélkül is beilleszthető lesz.

A várhatóan körülbelül tízezer forintba kerülő Zöld tégla jelenleg használati mintaoltalom benyújtása alatt áll, azonban már akár a 2024-es fűtési szezonra kereskedelmi forgalomba kerülhet.

Forrás: raketa.hu

https://raketa.hu/a-szegedi-zold-tegla-csokkenti-a-kalyhak-karosanyag-kibocsatasat-es-noveli-a-futes-hatasfokat-is