Kárpátaljai festők alkotásaiból nyílt kiállítás Győrben

Valiczkó Mihály - A kép forrása: www.kpe.hu

 

Tizennégy kortárs kárpátaljai festőművész huszonnégy alkotásából nyílt időszaki tárlat Győr legújabb kiállítóhelyén, az Újvárosi Közösségi és Kiállítótérben szerdán.

Ünnepi beszédében Grezsa István, a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért felelős miniszteri biztos arról beszélt, hogy Szent István örököseiként „kezet kell nyújtanunk” Kárpátalján élők felé, mert az a veszély fenyeget, hogy az ott élő magyarok elhagyják a területet. Hozzátette: ez a kiállítás azt a nemzetépítő munkát szolgálja, hogy az emberek keressék fel azokat a területeket, amelyek a festményeken megjelennek, továbbá része annak, amit Magyarország kormánya szeretne: hogy tegyünk meg mindent, amit megtehetünk azokért az emberekért, akik Kárpátalján élnek. A terület rendkívül sokszínű, el sem lehet képzelni ukránok, ruszinok, románok és magyarok nélkül – fogalmazott a miniszteri biztos.

A kiállítás megnyitóján. – A kép forrása: gyoriszalon.hu

Az időszaki kiállításon Kopriva Attila, Erfán Ferenc, Micska Zoltán, Klisza János, Réti János, Kulin Ágnes, Tóth Róbert, Ihor Lucenko, Biba Szergej, Kalitics Erika, Iváncsó András, Jurij Szelevickij, Villásek Tibor és Sándor Olexandr művei láthatók. Grászli Bernadett, a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója arról beszélt, hogy a kiállítás izgalmas válogatást mutat be, több technikával készült alkotás látható benne, amelyek megmutatják azoknak a művésztelepeknek a világát, amelyek Kárpátalján működtek és a mai napig tovább élnek. A tárlat fő gerincét a tájképek adják. Fekete Dávid (Fidesz-KDNP) Győr alpolgármestere azt mondta, hogy „amíg magyarok élnek a Kárpát-medencében, addig hinnünk kell abban, hogy mi egy nemzet vagyunk”. Erre bizonyíték a tárlat is, ami egyben része a város azon törekvésének, hogy megmutassa: a megyeszékhely, a régió, az ország és Európa kultúrája iránt mennyire elhivatottak az ott élők. Mindez része annak, hogy Győr pályázott a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címre, amelyért a második fordulóban Veszprémmel és Debrecennel versenyez. A megnyitót követően Az évszázados magyar gyökerű kárpátaljai festőművészet címmel előadást tartott Őry László, a Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület elnöke. (Forrás: MTI)

Valiczkó Mihály, a Kisgazda Polgári Egyesület Országos Elnökségének és a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlésnek a tagja, Győrasszonyfa polgármestere, a Kisgazda Polgári Egyesület Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezetének az elnöke: mi, Győrasszonyfán élő emberek már hosszú évek óta ápolunk testvér-települési kapcsolatokat a felvidéki Felbárral, az erdélyi Margittával és a délvidéki Temerinnel. Pontosan tudjuk azt, hogy mennyire fontos a mostani országhatárainkon kívül rekedt magyarokkal történő törődés. Mi sohasem fogjuk elengedni a kezüket, mert egy nemzet vagyunk, még akkor is, ha egyes nagyhatalmi tényezők mindenféle természetellenes határvonalakat húzogattak a XX. században a térképlapokon. A Polgári Kisgazdák csak támogatni tudják az Orbán-kormányok, így immár a negyedik Orbán-kormány nemzetegyesítő politikáját. Mindezért nagy örömmel üdvözöljük a most megnyílott győri kiállítást is. (KPE)