Puzsér hol kiszáll, hol beszáll

Fotó MTI, Koszticsák Szilárd

Vágó Gábor szerint az LMP nem adott felhatalmazást Puzsér Róbert „kiszállására” az előválasztásból / LMP: Puzsér nem szállt ki az előválasztási folyamatból

Vágó Gábor, az LMP EP-listavezetője az atv.hu beszámolója szerint ATV Start című műsorának tegnapi adásában arról beszélt, hogy Puzsér Róbert anélkül függesztette fel a tárgyalásokat a főpolgármester-jelölti előválasztásról, és száll ki a folyamatból, hogy erre a támogató pártja, az LMP felhatalmazást adott volna neki. Elmondása szerint a párt döntése egyértelmű: részt akarnak venni az ellenzék főpolgármester-jelölti előválasztásán. Továbbá jelezte: Puzsér Róbert támogatásáról szerződésük van.

„Az ATV tévesen vonta le azt a következtetést, hogy az LMP nem adott felhatalmazást Puzsér ‘kiszállására’ az előválasztásból. Ezzel szemben az igazság az, hogy az LMP Budapest Kongresszusa azt a döntést hozta, hogy támogatja a főpolgármesteri előválasztást” – reagált az atv.hu-n megjelent leiratra az LMP. Hozzátették: az előválasztási folyamatból Puzsér Róbert független főpolgármester-jelölt nem szállt ki, hanem felfüggesztette mindaddig az erről szóló tárgyalásokat, amíg Karácsony Gergely nem tér vissza a 2018. december 20-án aláírt szándéknyilatkozatban rögzített feltételekhez. A közleményből az is kiderül, hogy az LMP vezetése erről előzetesen egyeztetett Puzsér Róberttel.

„Az LMP nem is vett részt a baloldali előválasztásban, mivel az általuk támogatott Puzsér Róbert, nem a párt jelöltje” – jelentette ki Csárdi Antal LMP-s országgyűlési képviselő a Hír TV Magyarország élőben című műsorában. Az ellenzéki politikus szerint Puzsérnak volt joga felfüggeszteni az előválasztásról szóló tárgyalásokat, hiszen korábban úgy nyilatkozott: csak bizonyos feltételek teljesülése esetén hajlandó részt venni rajta.

Az MSZP választmányi elnöke, Kunhalmi Ágnes egy tegnapi sajtótájékoztatón hangsúlyozta, az MSZP, a DK, a Párbeszéd és a Momentum megteremtette a győzelem esélyének politikai feltételeit Budapesten, összefogásukat elvtelennek nevezni igazságtalan. „Nehogy már úgy csináljunk, minthogy négy párt az hülye, csak ők fújják a passzátszelet helyesen” – fogalmazott. Hozzátette: aki jön, az jön, aki nem, az kimarad és magára vonja a választók haragját, hiszen az LMP és a Jobbik szavazói is összefogáspártiak.

Az önkormányzati választásra a hétvégén bejelentett négypárti együttműködésről szóló kérdésre reagálva Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke tegnapi sajtótájékoztatóján annak a véleményének adott hangot, hogy a „kicsit unalmas” 20. századi és az új módszerekkel dolgozó 21. századi pártok vitája zajlik. Előbbiekhez sorolta a Fideszt és az MSZP-t is, utóbbiak közé a Jobbikot és az LMP-t, amelyek együttműködése új centrumként „egyesek szemében riválisként tűnhet fel”.

Azonnali hatállyal lemondott a Momentum kommunikációs igazgatója – tudta meg a Magyar Hang. A lap információi szerint Naszádos Zsófia távozása összefügg azzal, hogy a Momentum hivatalosan is összeállt az MSZP-vel, a Párbeszéddel és a DK-val, és közösen indítanak polgármesterjelölteket Budapesten. A Magyar Hangnak a párt sajtóosztálya ugyanakkor azt mondta, hogy Naszádos távozása nem függ össze a pártok közötti együttműködéssel. ATV.HU, HVG.HU, MTI, 444.HU, MAGYARHANG.ORG