Putyint aggasztja a Kercsi incidens / Porosenko szerint Oroszország nagyszabású szárazföldi támadásra készül Ukrajna ellen

Ukrán hadihajókat fogott el az Orosz Hadtengerészet. - A kép forrása: 444.hu

Magyarország is aggodalommal figyeli az orosz-ukrán viszony elmérgesedését

Oroszország és Ukrajna szétválása csak látszólag történt békésen, a valóságban a területi és népesség veszteséget az orosz birodalom soha nem vette tudomásul. Oroszország nem mondott le az egykori szovjet birodalom területeinek nagy részéről, mert azokat a történelmi Oroszország részének tekintik. A szétválás óta az orosz-ukrán kapcsolatban összekötő kapocs volt a közös vallás, most azonban ebben is törés következett be. Látszólag csak az ortodox vallás belügye a két patriarchátus szétválása, az önálló ukrán patriarchátus kialakulása, a valóságban azonban ez a két néplélek további elszakadását jelenti. Különösen veszedelmes – a történelem ezt többszörösen igazolja – ha a materiális érdek-ellentéteket ideológiai ellentétek is tovább fűtik. (kpe)

Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonon egyeztetett Angela Merkel német kancellárral a Kercsi incidens kapcsán – tudatta kedden a Kreml. Putyint aggodalommal tölti el, hogy Ukrajna hadiállapotot vezetett be, és arra kérte a kancellárt, figyelmeztesse Kijevet, hogy óvakodjon a meggondolatlan lépésektől. Putyin elítélte „Ukrajna provokatív akcióit és azt, hogy hadihajói súlyosan megsértik a nemzetközi jog normáit”, továbbá jelezte: a konfliktushelyzet létrehozása és az ezzel járó kockázatok miatt a felelősség az ukrán vezetést terheli. A hadiállapot bevezetése Ukrajna több régiójában magában hordozza annak a kockázatát, hogy eszkalálódni fog a konfliktus a délnyugati válságzónában – jelentette ki a Kreml szóvivője tegnap újságíróknak. Dmitrij Peszkov a hadiállapot bevezetését a jövő márciusban tartandó ukrán elnökválasztással hozta összefüggésbe.

Eközben Petro Porosenko több ukrán televíziónak arról beszélt: azért kellett bevezetni a hadiállapotot, mert Ukrajnát egy nagyszabású szárazföldi agresszió veszélye fenyegeti Oroszország részéről. „Ukrajnát az Oroszországi Föderáció teljes körű háborúval fenyegeti” – idézte az Ukrajinszka Pravda hírportál Porosenkót az Ukrajina televízióból. Az elnök megjegyezte, hogy a hírszerzéstől kapott bizonyítékok alapján „megkétszereződött” az orosz harckocsik száma Ukrajna határa mentén. Több médium megjegyzi: tizenkét, a Kercsi-szoros közelében elfogott ukrán haditengerész kéthavi előzetes letartóztatásáról döntött kedden a bíróság az Ukrajnától 2014-ben Oroszországhoz csatolt Krím félsziget székvárosában, Szimferopolban.

Magyarország teljes mértékben kiáll Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett, ez mindig része volt a magyar külpolitikának, és marad a jövőben is – húzta alá keddi sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: a tapasztalatok alapján csak egy forgatókönyvnek van esélye kivezetni ebből a súlyos helyzetből, mégpedig annak, ha felújítják és megerősítik a minszki négyek működését. Arra is kitért: a kárpátaljai magyarok vezetőivel naponta kétszer egyeztetnek, hogy folyamatosan értékeljék a helyzetet. Kósa Lajos, a Parlament Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának Fideszes elnöke az atv.hu-nak nyilatkozva „problémásnak” nevezte az ukrán-orosz konfliktust.

Karin Kneissl osztrák külügyminiszter az APA osztrák hírügynökségnek kedden azt nyilatkozta: az Oroszország elleni esetleges újabb szankciók lehetősége az ukrán-orosz tengeri incidens tényállásának tisztázásától függ, amiben a lehallgatott hangfelvételek kiértékelése is szerepet játszik majd. Mario Kunasek osztrák védelmi miniszter aggasztónak nevezte az Ukrajna és Oroszország közötti konfrontációt, egyben visszafogottan nyilatkozott annak lehetőségéről, hogy Ausztria részt venne-e egy esetleges ukrajnai misszióban. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) tegnap az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus súlyosbodása nyomán párbeszédre szólította fel az érintett feleket. „Rendkívül aggasztónak találjuk az Azovi-tengernél és a Kercsi-szorosnál kialakult fejleményeket” – közölte Enzo Moavero Milanesi, az EBESZ soros elnöki tisztét is betöltő olasz külügyminiszter kedden. Recep Tayyip Erdogan török elnök tegnap felszólította Moszkvát és Kijevet, hogy párbeszéden keresztül rendezzék problémájukat. MTI, ATV.HU