Putyin tűzszünetet rendelt el

gondola.hu

Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy az ortodox karácsony alkalmából tűzszünetet rendelnek el az ukrán front teljes szakaszán – írja a Meduza.

A tűzszünet január 6-án lép életbe és január 7-e éjfélig tart majd. Emellett az orosz elnök felszólította az ukránokat, hogy tartsák tiszteletben a tűzszünetet és hagyják, hogy az ortodox civil lakosság gyakorolhassa vallását és részt vehessenek a vallási szertartásokon.  „Abból kiindulva, hogy a harci cselekmények területén nagyszámú ortodox polgár él, arra hívjuk fel az ukrán felet, hogy hirdessen tűzszünetet és tegye lehetővé számukra, hogy Szenteste és Krisztus születése napján is részt vehessenek az istentiszteleten” – hangzott az elnöki rendelet.

Putyin közölte, hogy Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkájának felhívása nyomán döntött a karácsonyi tűzszünet elrendelése mellett.   

Ugyancsak csütörtökön Recep Tayyip Erdogan török elnök telefonon azt javasolta Putyinnak, hogy az orosz-ukrán háború leállítását célzó, a békekötésre irányuló erőfeszítéseket egyoldalú tűzszünettel és „egy méltányos megoldást tartalmazó vízióval” mozdítsák elő.

Az orosz vezető azt hangoztatta török hivatali partnerének, hogy a Nyugat romboló szerepet játszik a konfliktusban, mert fegyvert szállít Kijevnek, valamint műveleti információval látja el, és célpontokat azonosít a számára. Mindemellett az Erdogan által a konfliktus politikai rendezése érdekében felajánlott közvetítéssel kapcsolatban az orosz államfő a Kreml szerint „megerősítette Oroszország nyitottságát a komoly párbeszédre – feltéve, hogy a kijevi hatóságok eleget tesznek a jól ismert és többször hangoztatott (orosz) követeléseknek, és figyelembe veszik az új területi realitásokat”.

Az orosz külügyminisztérium és Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője korábban közölte, hogy Moszkvához Kijev részéről nem érkezett tűzszüneti javaslat.

Kirill pátriárka december végén azt hangoztatta, hogy Oroszország szerinte azért indított hadműveletet, mert a kijevi hatóságok és a nyugati országok „szabotálták béketeremtő erőfeszítéseit”. Mint mondta, mélyen elszomorítja, ami történt, de megjegyezte, hogy a konfliktus szításáért elsősorban azok a felelősek, akik „Szent Oroszország egységének, népünk és hitünk egységének megsemmisítésére törekedtek”.

Kijev elutasítja a fegyverszünetet

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója Putyin fegyvernyugvásra vonatkozó utasítására reagálva kijelentette: Ukrajna elutasítja azt, az orosz csapatoknak el kellene hagyniuk Ukrajnát a tűzszünet előtt.

Forrás: origo.hu