Putyin: Oroszország semmit sem veszített a szankciók miatt, sőt, megerősítette önállóságát

gondola.hu

Nincs értelme korlátozniuk az orosz gáz árát az uniós országoknak, mert akkor máshová fogjuk eladni – reagált az uniós tervekre Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök a tervet „teljesen ostobának” minősítette, mert szerinte semmit sem használ a kezdeményezőknek, Oroszország viszont nem fog veszteségesen olajat és gázt szállítani. Vlagyimir Putyin azt mondta: „azok, akik ránk erőltetnének valamit, ma nincsenek abban a helyzetben, hogy diktáljanak nekünk. Észhez kellene térniük” – hangzott el az M1 Híradójában.

Jég- és hótakaró fedi az európai nagyvárosokat, az eget a kéményekből felszálló sűrű füst takarja el a szem elől – ilyen képekkel üzent a Gazprom többek között Brüsszel, Berlin és London lakóinak. Az orosz állami gázvállalat által közzétett videó figyelmeztet: hosszú és hideg tél vár Európára, ha Oroszországban úgy döntenek, elzárják a gázcsapokat.

Az alig kétperces videót három nappal azután hozták nyilvánosságra, hogy a Gazprom közölte: beláthatatlan időre beszünteti a szállítást az Északi Áramlat 1 földgázvezetéken, ezzel szinte lehetetlen helyzetbe hozva Európát, hogy a gáztárolóit feltöltse a tél beállta előtt.

A vezeték lekapcsolása óta a Gazprom folyamatosan égeti a földgázt a portovajkai kompresszorállomásnál. Azt, amelyet amúgy az európai piacra szánt, és megfelelő infrastruktúra, illetve partnerek híján most nem tud máshol értékesíteni.

Vlagyimir Putyin állítja:

ez nem bosszúlépés arra a nyugati javaslatra, amely egyoldalúan korlátozná a földgáz szabadpiaci árát. A háttérben technikai problémák állnak, amelyek javítását épp az európai szankciók akadályozzák meg.

Az utolsó turbina is meghibásodott, tűz- és robbanásveszélyes. Erről a Siemens képviselői is meggyőződtek.

Ha adnának nekünk egy másik turbinát, már másnap újraindítanánk a gázszállításokat. De nem adnak. És azt mondják, hogy mi az energiát fegyverként használjuk ellenük. Pedig ők hozták magukat ebbe a helyzetbe. És most nem tudnak mit kezdeni vele. Magukat szorították sarokba a szankciókkal – közölte az orosz elnök a Keleti Gazdasági Fórum ülésén, Vlagyivosztokban.

Oroszország semmit sem veszített a szankciók miatt, sőt, megerősítette önállóságát – hangsúlyozta Putyin, hozzátéve, hogy országának nem okoz gondot Európán kívül értékesíteni az energiaforrásait, a szankciós láz nem tudja elszigetelni országát. Az orosz elnök hamarosan személyesen is találkozik Hszi Csin-ping kínai államfővel, akinek földgázt adna el. A közelmúltban Irántól vásárolt harci drónokat, és a hírek szerint Kim Dzsongunnal is tárgyalt arról, hogy muníciót vásárolna Észak-Koreától.

Semmit sem szállítunk, se gázt, se olajat, se szenet, semmit! Csak egy dolog marad, hogy mint az orosz mesében, azt mondjuk: Fagyj meg, fagyj meg!” – mondta Vlagyimir Putyin, aki az
az európai vezetőknek azt üzente:

ha felrúgják a gázszerződéseket, és Oroszország emiatt gazdaságilag ellenérdekeltté válik azok teljesítésében, végleg beszünteti a energiahordozók szállítását a kontinensre. Európa ma nincs olyan helyzetben, hogy Oroszországnak diktáljon. Észhez kellene térniük

– figyelmeztetett az orosz elnök.

Forrás: hirado.hu