Putyin: Oroszország saját biztonsága érdekében avatkozott be

Vlagyimir Putyin éves beszédét tartja 2023. február 21-én. Fotó: Sputnik / Reuters

Oroszország azért „avatkozott be” Ukrajnában, hogy megvédje történelmi régióinak lakóit, hogy biztosítsa országa biztonságát – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök keddi, moszkvai beszédében, melyet egyik szokásos helyszínén, a moszkvai Gosztiny Dvorban tart a szövetségi gyűlés képviselői és újságírók, meghívott vendégek előtt.

Putyin, aki a háború elindítása óta először tartott évértékelőt, azt hangoztatta, hogy a nyugati elitek nem rejtik véka alá: céljuk az, hogy stratégiai vereséget mérjenek Oroszországra és véglegesen leszámoljanak vele.

Putyin értékelés szerint a „különleges műveletet” csak azután indította meg Oroszország, hogy mindent megtett, hogy békésen oldja meg a problémát, tárgyalásokat folytatott a nehéz konfliktus békés megoldásáról, de a hátuk mögött egy egészen más forgatókönyv készült – fejtette ki az ukrajnai háborúról orosz elnök.

„Oroszország azért avatkozott be” – hangoztatta Putyin az ukrajnai háború kapcsán – „hogy megvédje történelmi régiói lakóit, hogy biztosítsa országunk biztonságát, és hogy megszüntesse azt a fenyegetést, amely a 2014-es puccs következtében hatalomra került ukrajnaim neonáci rezsim részéről érkezett. Ezért született döntés egy különleges katonai művelet végrehajtásáról.”

Ezek a most zajló történelmi események fogják meghatározni országunk jövőjét, mindannyiunkat hatalmas felelősség terhel – fogalmazott a háború kapcsán az orosz elnök a BBC szerint. Kiemelte: drasztikus változások zajlanak, s elmondta, hogy beszédére egy komplikált, bonyolult időszakban kerül sor.

Putyin szerint „Kijev már a különleges katonai művelet megkezdése előtt is tárgyalt a Nyugattal légvédelmi rendszerek, harci repülőgépek és más nehézfegyverek Ukrajnának történő szállításáról”.

Emlékszünk a kijevi rezsim atomfegyverek megszerzésére irányuló erőfeszítéseire is

– folytatta Putyin.  Értékelése szerint az USA és a NATO gyorsan megkezdte katonai bázisai és titkos biológiai laboratóriumai telepítését, „közvetlenül a mi országunk határai közelébe”.

Az orosz elnök „a luhanszki, donyecki, zaporizzsjai és herszoni területek lakóihoz” intézve szavait így fogalmazott: „A terror és a közeli harcok ellenére semmi sem tudta megingatni az Önök elszántságát, hogy Oroszország mellett álljanak” – mondta Vlagyimir Putyin.

A közönség tapsai közepette az elnök azt mondta, hogy “ez a reakció a donyecki, luhanszki, zaporizzsjai és herszoni emberek bátorságának megtapsolása; és mi  meghajolunk az ő bátorságuk előtt.

Putyin beszédében biztosította a hallgatóságot arról, hogy Oroszország folytatja offenzíváját: „Lépésről lépésre, óvatosan és módszeresen fogjuk rendezni az előttünk álló célokat” – tudósít a Le Monde.

Az elnök hozzátette: „Nyitottak voltunk, készen álltunk a Nyugattal való konstruktív párbeszédre. De a válasz egy zavaros reakció volt, új rakétatelepítési helyek létrehozásával, katonai kontingensek érkezésével Oroszország határára. Ismételten hangsúlyozta:

Ők kezdték a háborút, mi pedig erőt alkalmaztunk, hogy megállítsuk. Egy újabb donbásszi és luhanszki támadás után rájöttünk, hogy a következő lépés a Krím, Szevasztopol lesz.

Putyin beszédében tisztelgett az Ukrajnában elesett orosz katonák és civilek előtt. Kérésére a hallgatóság egyperces csenddel tisztelgett az elesettek emléke előtt.

Amikor az orosz elnök az egy perces, néma csendet kérte az elesettekért, előtte beszédében köszönetet mondott „az orosz népének bátorságáért és elszántságáért.” Úgy fogalmazott:

„Szeretnék köszönetet mondani a flotta és a szárazföldi erők tisztjeinek. Szeretnék köszönetet mondani a donyecki és luhanszki brigádok harcosainak, a tartalékosoknak. Szeretnék köszönetet mondani az édesanyáknak és feleségeknek, a hazánk védelmezőinek hozzátartozóinak, az orvosoknak, a mozdonyvezetőknek és a frontot ellátó vasút dolgozóinak, a gyári részlegeket és a katonai komplexumot működtető mérnököknek, e komplexum minden dolgozójának. Minden olyan erőnek, amely hatalmas országunk biztonságát biztosítja. Szeretnék köszönetet mondani a tanároknak, az iskolaigazgatóknak is, azoknak, akik gondoskodnak a fiatal nemzedékről. És szeretnék köszönetet mondani a haditudósítóknak is, akik életüket kockáztatva tanúskodnak. Szeretnék köszönetet mondani a katonalelkészeknek, a katonapapoknak, akik támogatják a katonákat

Az államfő egyúttal bejelentette egy alap létrehozását a mozgósított katonák családjainak megsegítésére. A katonák emellett félévente tizennégy nap szabadságra is jogosultak lesznek
– tudósít a Le Monde.

Az orosz elnök azzal vádolta a Nyugatot: az ukrajnai konfliktust arra használja fel, hogy „véget vessen” Oroszországnak.  Értékelése szerint „a nyugati elit nem titkolja célját: stratégiai vereséget okozni Oroszországnak, „azaz egyszer s mindenkorra végezni velünk”.

Minél több nagy hatótávolságú rendszert szállít a Nyugat Ukrajnának, annál inkább arra kényszerül Oroszország, hogy a fenyegetést a határaitól minél messzebb tolja. Putyin azzal vádolta a Nyugatot, hogy egy helyi konfliktusból globális konfliktust próbálnak csinálni: „D

e azt sem veszik észre, hogy a csatatéren lehetetlen legyőzni Oroszországot, ezért egyre agresszívebb információs támadásokat intéznek ellenünk”

– tette hozzá.

Újjáépítés az új területeken

Már elkezdték és tovább folytatják egy nagyszabású program megvalósítását a Föderáció új területein – tért ki Putyin az orosz ellenőrzés alá került, a háború kitörésekor Ukrajnához tartozó területek újjáépítésére. A projekt célja „a társadalmi-gazdasági újjáélesztés és fejlesztés. Elmondta: „a vállalkozások és a munkahelyek újjáélesztéséről beszélünk az Azovi-tenger kikötőiben, amely ismét Oroszország beltengerévé vált, és új, modern utak építéséről, ahogyan azt a Krímben is tettük”.

A Nyugat civilizációs háborút folytat Oroszország ellen

Az orosz elnök beszédében azzal vádolta a Nyugatot, hogy az támadja a kultúrát, az ortodox egyházat, más vallási szervezeteket. „Nézzék meg, mit tettek a saját népükkel: tönkretették a családot, a kultúrát, megalázták a gyerekeket. A pedofília ma már az életet szabályozó norma, a papoknak azonos neműek házasságát kell megkötni” – közölte az orosz elnök.

Hozzátette: Nyugaton emberek milliói értik meg azonban, hogy spirituális katasztrófába vezetik őket. Az elitek megőrültek, és ez olyan problémává kezd válni, ami orvosilag kezelhetetlen.

A szankciók nem jártak sikerrel

Az orosz nép „szenvedését” előidézni kívánó nyugati szankciók nem jártak sikerrel. Az orosz rubel aránya a nemzetközi tranzakciókban „megduplázódott” – emelte ki Putyin. Elmondta: egy olyan, biztonságos nemzetközi fizetési rendszert akar kiépíteni, amely csökkenti a Nyugattól való függőséget.

„Nem szabad megismételnünk a hibáinkat. Nem szabad tönkretennünk a gazdaságunkat” –indokolt Putyin a „függőség” felszámolására utalva. Az elnök megköszönte az oroszországi gazdáknak az országban elért „rekordtermést”. Hozzátette: 2023 végére 60 millió tonnára kívánja növelni a gabonaexportot. Szerinte néhány évvel ezelőtt ez még „mese” lett volna, ha valaki azt jósolja, hogy ilyen mértékű növekedés fog bekövetkezni.

Oroszország új növekedési ciklusba érkezett

A nyugatiak tehát a „gazdasági összeomlásra számítottak”, de Oroszország „új növekedési ciklusba érkezett” – idézi Putyint a Le Monde.

Ukrajna nyugati szövetségesei „megpróbálták megtámadni az orosz vállalkozásokat, korlátozni az exportpiacra való bejutásunkat, lenyomni a rubelt és inflációt okozni” . összegezte Vlagyimir Putyin a nyugati szankciókat.

„Arra számítottak, hogy gazdaságunk összeomlik” – mondta, biztosítva, hogy országa GDP-je 2022-ben csak 2,5 százalékkal csökkent.

A munkanélküliség is csökken – tette hozzá. „Minden nehézség ellenére, amivel szembe kellett néznünk, a helyi munkaerőpiac ma jobb, mint korábban volt. A Covid-19 járvány előtt a munkanélküliségi ráta „havi szinten 4,7% volt, ma 3,7%-os” – folytatta az orosz elnök.

Putyin szerint Oroszország „új növekedési ciklusba érkezett. Új és ígéretes piacokat keresnek. Az elkövetkező években a növekedést várhatóan a belföldi kereslet hajtja majd. A nyugati vállalatok távozása után ma már tisztán látják a helyzetet. Megértjük a strukturális problémákat, amelyeket meg kell oldanunk a logisztika, a technológia, a pénzügyek, a munkavállalók ügyében.

Nem lesz új boszorkányüldözés

Az orosz elnök az „árulók” felelősségre vonására szólított fel a fegyveres konfliktus kapcsán:

„Nyilvánvaló, hogy a Nyugat megpróbálja majd felrázni társadalmunkat, a nemzetárulókra alapozva. Mindig is voltak ilyen alakok. Mindazokat, akik bűnösek ebben az együttműködésben, a törvény erejével fogják megbüntetni. Ám nem fogunk új boszorkányüldözést folytatni”.

Akik csak „eltértek”, mert „kétségeik voltak, azok a lelkiismeretükkel számolnak el” – tette hozzá Putyin.

Putyin szerint az Egyesült Államok jelent veszélyt a világbékére

„Szeretném hangsúlyozni, hogy a világon egyetlen országnak sincs annyi katonai bázisa külföldön, mint az Egyesült Államoknak” – hangoztatta beszédében Putyin, hangsúlyozva, hogy több száz van belőlük a világon. „Az egész világ látta, hogy kiléptek fegyverkezési megállapodásokból” – tette hozzá, Amerikára utalva – „köztük a közepes hatótávolságú nukleáris erőkről szóló szerződésből. Egyoldalúan felrúgták a világbékét fenntartó, alapvető megállapodásokat. Miért tették ezt? Csak azért, mert megtehették!” – jelentette ki az orosz elnök.

Parlamenti és elnökválasztás 2024-ben

„Oroszország népe az ország szuverenitásának alapja és a hatalom forrása” – szögezte le Putyin.  „A polgárok jogai és szabadságai sérthetetlenek. Ezeket az alkotmány garantálja, és a külső kihívások és fenyegetések ellenére sem fogunk meghátrálni. Ezzel kapcsolatban szeretném hangsúlyozni, hogy az idei helyi és regionális önkormányzati választások és a 2024-es elnökválasztás is a törvények szigorú betartásával, az összes demokratikus és alkotmányos eljárás figyelembevételével fog lezajlani”.

Forrás: hirado.hu