Putyin: Oroszország képes kiváltani az ukrán gabonát a nemzetközi piacon

Fotó gondola.hu

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint Oroszország képes kiváltani az ukrán gabonát a nemzetközi piacon.

Szeretném megnyugtatni önöket, hogy országunk kereskedelmi és ingyenes alapon is képes kiváltani az ukrán gabonát, főként, hogy idén újabb rekordtermésre számítunk” – jelezte Putyin egy, az afrikai média számára írt cikkben, amelyet a Kreml honlapján is nyilvánosságra hoztak vasárnap éjjel.

A cikk szerint Oroszország – a nyugati szankciók ellenére – továbbra is azon dolgozik, hogy ellássa az afrikai országokat gabonával, élelmiszerrel, műtrágyával és egyéb árucikkekkel. Putyin emlékeztetett: Oroszország 2022-ben 11,5 millió tonna gabonát exportált Afrikába, míg az idei év első felében közel tízmillió tonna volt ez a mennyiség.

Moszkva az Oroszország-Afrika csúcstalálkozóra készül, amely csütörtökön kezdődik Szentpéterváron.

Oroszország a közelmúltban tájékoztatott, hogy nem hosszabbítja meg a tavaly júliusban az ENSZ és Törökország közvetítésével létrejött gabonaegyezményt. A megállapodás lehetővé tette, hogy Ukrajna gabonát exportáljon a Fekete-tengeren keresztül, cserébe pedig az ígérték Oroszországnak, hogy a szankciók ellenére megkönnyítik, hogy élelmiszert és műtrágyát szállítson a nemzetközi piacra. A megállapodás lejártát követően Oroszország heves támadást indított az ukrán gabonaszállításban kulcsfontosságú szerepet játszó dél-ukrajnai kikötővárosok, elsősorban Odessza ellen.

Az orosz elnök cikkében aláhúzta: az Ukrajnával kötött gabonaegyezmény elveszítette humanitárius jelentőségét, miután a megállapodás keretében leszállított közel 33 millió tonna gabonát elsősorban magas és közepes jövedelmű országokba exportálták.

Putyin szerint az egyezményt „szégyentelenül kizárólag a nagy amerikai és európai vállalatok meggazdagodására használták, amelyek ukrajnai gabonát exportáltak és értékesítettek tovább”.

Az ENSZ ismételten a fekete-tengeri gabonaegyezmény helyreállítására szólított fel, és Kína is arra hívta fel az orosz és ukrán felet, hogy sürgősen indítsák újra a gabonaexportot. Sokan attól tartanak, hogy az orosz döntés tovább rontja a szegényebb országok élelmezési helyzetét.

Oroszország és Ukrajna a világ legnagyobb gabonaexportőrei közé tartoznak.

Forrás: hirado.hu, MTI