Putyin: Nyugati szolgálatok vesznek részt a terrortámadások előkészítésében

Fotó gondola.hu

Nyugati különleges szolgálatok vesznek részt az orosz területen elkövetett ukrán terrortámadásokban – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz biztonsági tanács szerdai tanácskozásán.

 „A neonácik és bűntársaik nemcsak a szövetségi állam új alakulatainak területén aktívak, hanem Oroszország más régióiban is követnek el bűncselekményeket. Minden okunk megvan rá, hogy azt állítsuk, harmadik országok, nyugati különleges szolgálatok is részt vesznek az ilyen diverzánsakciók és terrortámadások előkészítésében” – hangoztatta az orosz államfő.

Putyin kifogásolta, hogy a „kijevi rezsim” kíméletlen rakétatámadásokat intéz a civilek ellen, emellett pedig „rendszeresen indít terrortámadásokat kormányzati és rendvédelmi tisztviselők, újságírók, közéleti személyiségek, iskolai és egyetemi tanárok ellen”, ehhez felhasználva a fel nem számolt földalatti ellenállást, így a neonáci és egyéb radikális csoportokat. Mint mondta, Oroszország „új régióinak” lakóit meg kell védeni „az önkény és az erőszak ellen” és fel kell lépni ezeken a területeken a szervezett bűnözés ellen. Feszültnek minősítette az „Új-Oroszország történelmi orosz területein” kialakult helyzetet.

Nyikolaj Patrusev, a biztonsági tanács titkára közölte, hogy az Ukrajnától elcsatolt új régiókban pótlólagos intézkedéseket hoznak a diverzánsok és a helyzet destabilizálására tett kísérletek ellen. Az állította, hogy Kijev ezeken a területeken az Egyesült Államok és szövetségesei támogatásával fokozza a terrorista tevékenységet.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerdai hadijelentést ismertetve az ukrán fegyveres erőknek az elmúlt egy nap alatt elszenvedett emberveszteségét mintegy 580 főnben nevezte meg, közülük több mint 410 katona és zsoldos a Donyeck környékén folytatott harcokban esett el. A tábornok beszámolt még egyebek között a donyecki régióban lévő Sziverszk környékén elindított ukrán ellentámadás visszaveréséről, nyolc felderítő- és diverzánscsoport felszámolásáról, két vezetési pont megsemmisítéséről és egy MiG–29-es repülőgép lelövéséről is.

Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett igazgatási főtanácsának tagja a RIA Novosztyi hírügynökségnek azt mondta, hogy az ukrán hadsereg a régióban felkészült az ellentámadásra, amely bármely pillanatban megindulhat.

Az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről jelentettek a helyi hatóságok ukrán tüzérségi támadást. Az oroszországi Brjanszk megyében a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közlése szerint lezuhant egy ukrán könnyűmotoros repülőgép, a pilótát őrizetbe vették.

Forrás: Magyar Hírlap, MTI

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20230405-putyin-nyugati-szolgalatok-vesznek-reszt-az-orosz-terrortamadasok-elokesziteseben