Putyin még több gázt ígér Európának

Fotó gondola.hu

Moszkva kész a gázexport növelésére – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán a Moszkvában zajló orosz energiahéten, miután Európában egyre több politikus hibáztatta Moszkvát, hogy szándékosan nem növeli a szállítást.

A kezdődő tél mellett az is növeli az energiaigényt, hogy a járvány idején leállt üzemek többsége ismét termel. Ha nem növelik a szállítást, az energia drágul.

Vlagyimir Putyin orosz elnök úgy fogalmazott, hogy olyan mértékben képes növelni a szállítást Oroszország, amekkora igényt jeleznek a partnerek – írta az Euronews.

Az orosz miniszterelnök-helyettes, Alekszej Novak azzal magyarázza az Európát és Ázsiát is sújtó energiaválság kialakulását, hogy nem megfelelően történt a tervezés a klímavédelmet célzó törekvések miatt. Egyre erősebben utasítja el a társadalom a fosszilis energiahordozókat, de amíg a szükségleteknek megfelelő mennyiségű alternatív energia nem váltja ki a ma még bizonytalan mennyiséget adó megújuló energiát, hirtelen változnak a szállítási igények.

Az orosz tisztségviselő szerint azért szükséges megkötni a hosszú távú szerződéseket, hogy ne alakulhasson ki ilyen helyzet, és ezeket a szerződéseket időben, előre alá kell írni.

Forrás: napi.hu, Domokos László