Putyin kiadta a parancsot: „békefenntartó” csapatok indultak Ukrajnába

Fotó MTI, AP, Vadim Ghirda

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn késő este kiadta a parancsot: orosz „békefenntartó” erők indultak meg Kelet-Ukrajnába, az Oroszország által elismert Donyecki és Luhanszki Népköztársaságba – írja a Guardian. Egyes szakértők szerint azonban a csapatok érkezésének célja a régió megszállása.

Bevonulnak az orosz csapatok Kelet-Ukrajnába

Vlagyimir Putyin – aki hétfőn elismerte a Donyecki Népköztársaság és a Luhanszki Népköztársaság (LDNR) függetlenségét – még hétfőn este aláírta az elnöki rendeletet, amelynek értelmében „békefenntartás” céljából Oroszország a reguláris hadsereg erőit vezényelte Kelet-Ukrajnába, a szakadár területekre. Amerikai beszámolók szerint mintegy 190 ezer orosz katona állomásozott múlt pénteken a határnál.

Erre az Oroszország és az LDNR között, a függetlenségi dokumentum után rögtön elnöki kézjeggyel ellátott Barátság és Kölcsönös Segítségnyújtás Egyezménye ad alapot. 

Az Egyesült Államok és az Európai Unió Putyin bejelentése után rögtön szankciókat lengetett be. Sajtóértesülések szerint az EU-ban nincs összhang arról, hogy milyen gazdasági büntetőintézkedéseket is vezessenek be, ugyanis – mint erről többször is írtunk – európai gazdasági érdekek is sérülnének. Beszédes, hogy az Oroszországot Németországgal közvetlenül összekötő Északi Áramlat 2-ről az európaik nem nyilatkoznak, pedig Washington korábban az intézkedések célpontjának minősítette. 

A Fehér Ház kezei is úgy tűnik, meg vannak kötve. Bár az elnöki adminisztráció azonnal szankciókat léptetett hatályba, azok abban merültek ki, hogy

megtiltották az amerikai cégeknek a pénzügyi befektetést a Kreml által frissen elismert szakadár népköztársaságokba. 

Eközben Luhanszk és Donyeck utcáin pezsgővel, tűzijátékokkal és az orosz trikolórral, himnusszal ünnepeltek Vlagyimir Putyin bejelentése után. Jóllehet, Donyeck központjában az orosz állami hírügynökség által készített felvételek alapján mintegy húsz ember ünnepelt.

A szállító járműveket Donyecktől északra, Jaszinuvatánál is látták. A helyiek videóra is vették, ahogy a kivilágított harci járművek konvojban haladnak a szakadár területek határvidékén. Azt azonban nem tudták egyértelműen megállapítani, hogy a konvoj az orosz hadsereghez tartozik, vagy a szakadárok erőihez. Mindazonáltal széles körben úgy tartják, hogy a szakadárok a haditechnikai eszközeik java részét Oroszországtól kapták. 

Ezzel szemben az ukrán védelmi minisztérium a hétfő esti fejlemények fényében azonnal felszólította állampolgárait, hogy semmiképpen se filmezzék le az ukrán fegyveres erők csapatmozgásait és még kevésbé tegyenek közzé róluk felvételeket. 

Legalább tíz évig ott lehetnek

Az említett baráti megállapodás Oroszország és a szakadár népköztársaságok között lehetővé teszi, hogy az orosz hadsereg és szakadár fegyveres erők

  • közösen gyakorolják az LDNR határainak védelmét,
  • koordinálják védelmi műveleteiket,
  • szabadon használhassák az egymás területein lévő katonai infrastruktúrákat és bázisokat.

Emellett az egyezmény garantálja, hogy elismerjék egymás hatósági dokumentumait, továbbá Oroszország magára vállalja az LDNR pénzügyi rendszerének fenntartását, abból kiindulva, hogy a szakadár területeken már jó ideje az orosz rubel a hivatalos fizetőeszköz. 

Ami a Kreml hosszú távú terveit illeti:

A BARÁTSÁG ÉS A KÖLCSÖNÖS SEGÍTSÉGNYÚJTÁS EGYEZMÉNYÉT TÍZ ÉVRE ÍRTÁK ALÁ, TEHÁT AZ OROSZ HADSEREG LEGALÁBB ENNYI IDEIG KAPOTT FELHATALMAZÁST ARRA, HOGY UKRAJNA NEMZETKÖZILEG ELISMERT HATÁRAIN BELÜL ÁLLOMÁSOZZANAK.

Fontos megjegyezni, hogy mindemellett legalább félmillió orosz útlevelet adtak ki a Donbaszban, tehát Oroszország saját állampolgárainak tekinti a kelet-ukrajnai szepratista területek élőket.orosz ukran terkepFotó: Index

Forrás: index.hu, Ilku Miklós, Akis(S)Dani