Putyin kész tárgyalni minden féllel

gondola.hu

Vlagyimir Putyin orosz elnök nyitott a tárgyalásokra Oroszország érdekeinek biztosítása érdekében, de a Kreml szerint az Egyesült Államokkal nehéz kompromisszumot találni – közölte a Kreml.

Az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden csütörtökön, miután Emmanuel Macront fogadta a Fehér Házban, kijelentette: nem tervezi ugyan, hogy azonnal kapcsolatba lépjen Vlagyimir Putyinnal, de kész beszélni az orosz elnökkel, ha érdeklődést mutat az ukrajnai háború befejezése iránt, de ezt is csak a NATO-szövetségesekkel egyeztetve tenné.

A háború feldarabolhatja a Nyugatot.

Az amerikai államfő szerint „ennek a háborúnak egyféleképpen lehet véget vetni, racionális módon: Putyin kivonul Ukrajnából”.

„Vlagyimir Putyin orosz elnök nyitott a tárgyalásokra Moszkva érdekeinek biztosítása érdekében” – közölte a Kreml az amerikai elnök kijelentéseire reagálva.

Putyin nem hajlandó kivonulni Ukrajnából

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov azonban hozzátette, nehéz közös alapot találni a tárgyalásokhoz, mivel az Egyesült Államok nem ismeri el azokat az új területeket Ukrajnában, amelyeket Oroszország sajátjának vall.

Céljaink elérése érdekében Putyin nyitott a tárgyalásokra minden féllel. A legelőnyösebb út a céljaink diplomáciai úton való elérése – közölte a Kreml.

Arra a kérdésre, Oroszország készen áll-e arra, hogy csaknem tíz hónapos háború után elhagyja Ukrajnát, a szóvivő csak annyit mondott, „a különleges katonai művelet folytatódik”.

A TASZSZ orosz hírügynökség szerint Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő arról is beszélt, hogy az Egyesült Államok csak azzal az egy feltétellel hajlandó tárgyalni, ha Oroszország kivonul Ukrajnából, akkor a Kreml nem áll készen a békés tárgyalásokra, hiába volt Vlagyimir Putyin általában véve nyitott a kapcsolatfelvételre. Felidézte Joe Biden amerikai elnök szavait, melyek szerint a tárgyalások „csak azután lehetségesek, ha Putyin elhagyta Ukrajnát”. 

Forrás: index.huhttps://index.hu/kulfold/2022/12/02/vlagyimir-putyin-oroszorszag-egyesult-allamok-kreml-diplomacia-orosz-ukran-konfliktus-ukrajna-haboru/