Putyin: Hiba volt tankokat küldeni ’56-ban Magyarországra

gondola.hu

 „Hiba volt” – reagált az orosz elnök arra a felvetésre, hogy Oroszországot gyarmatosító hatalomnak tekintik-e, amiért Moszkva 1956-ban Budapestre, 1968-ban pedig Prágába küldött harckocsikat.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a vlagyivosztoki Keleti Gazdasági Fórumon arról beszélt, hogy

hiba volt a Szovjetunió azon döntése, hogy a hidegháború idején tankokat küldött Magyarországra és Csehszlovákiába a felkelések leverésére.

Külpolitikailag nem helyes olyasmit tenni, ami sérti más népek érdekeit” – fogalmazott az orosz vezető, aki azt is megjegyezte, hogy az Egyesült Államok ugyanazokat a hibákat követi el, mint az egykori Szovjetunió. Szerinte Washingtonnak nincsenek barátai, csak érdekei.

Mint ismert, az 1956-os forradalom és szabadságharccal kapcsolatban az elmúlt hetekben feszültséget okozott a magyar–orosz kapcsolatokban, hogy egyes hírek szerint egy új, állami oktatásban is megjelent orosz történelemkönyv „fasiszta forradalomnak” nevezete az 1956. októberi eseményeket, valamint legitimnek nevezte annak szovjet tankokkal való elfojtását. Erre reagálva a budapesti orosz nagykövetség kiadott egy közleményt, melyben leszögezte, a szóban forgó tankönyvek ebben a formában nem fognak megjelenni, az inkriminált részek ugyanis csak a könyv tervezetében voltak benne.

Az egyelőre nem világos, hogy az orosz elnök erre az esetre reagált volna fenti kijelentéseivel.

Forrás: Reuters, hirado.hu