Putyin finoman megfenyegette a NATO-t és az Egyesült Államokat

Fotó gondola.hu

Az orosz elnök szerint, ha az Egyesült Államok és a NATO megtagadja a biztonsági garanciákat, Oroszország erre többféle választ adhat.

Vlagyimir Putyin szerint az, hogy Moszkva milyen választ ad, nagyban függ a katonai szakértők ajánlásaitól. Az orosz államfő a Rosszija tévécsatornának adott interjúban beszélt erről.  

“Az orosz válaszadás attól függ, hogy katonai szakértőink milyen javaslatokat tesznek majd nekem” – mondta Putyin. Az elnök kifejtette ugyanakkor: Oroszország arra fog törekedni, hogy a tárgyalásokon kedvező eredmények szülessenek a kérdésben.

Mint az orosz államfő december 23-i sajtótájékoztatóján elmondta, Moszkva jövőbeni lépései nem attól függenek, hogy az Egyesült Államokkal a biztonsági garanciákról folytatott tárgyalások hogyan állnak, hanem Oroszország feltétel nélküli biztonságától függnek. Putyin szerint ezzel kapcsolatban az orosz fél “világosan és egyértelműen” jelezte, hogy “a NATO további araszolása kelet felé elfogadhatatlan”.

Putyin hangsúlyozta, nem Oroszország telepít rakétákat az amerikai határokhoz, hanem az Egyesült Államok rakétái kerültek Oroszország közvetlen közelségébe. Mint mondta, kíváncsi lenne arra, hogyan reagálnának az amerikaiak, ha Oroszország rakétáit az Egyesült Államokkal közös mexikói vagy kanadai határon helyezné el.

Az orosz külügyminisztérium december 17-én közzétette az Egyesült Államokkal kötendő biztonsági garanciavállalási szerződés, valamint az Oroszország és az Észak-atlanti Szerződés tagállamai közötti biztonsági intézkedésekről szóló megállapodás tervezetét. Ezeket december 15-én adták át az amerikai félnek az orosz diplomáciai képviseleten tartott megbeszélésen.

Forrás: index.hu, siki