Pusztító viharokkal csapott le a hidegfront

Fotó MTI, Sóki Tamás

Ismét ítéletidővel jött a felfrissülés. Viharokkal, felhőszakadással, jégesővel és orkán erejű széllel érkezett meg a hidegfront a keleti, majd a nyugati országrészbe. Szabolcsban, Zemplénben és Hajdú-Bihar megyében autókra, családi házakra, főutakra és villanyvezetékekre dőltek a fák. Több ház tetőszerkezetében is kárt tett a vihar. A tűzoltóságot ezer helyszínre riasztották.

Hatalmas a pusztítás. A biztosítók összesítése szerint egyébként júniusban másfél milliárd forintos kárt okoztak a viharok. Közben napról napra fokozódik a hőség Európában. Németországban megdőlt a több mint hetven éve regisztrált júniusi melegrekord, a német-lengyel határnál 38,6 fokot mértek. – közölte az M1 Híradója.

Kora délután hirtelen elsötétedett az ég Kisvárda felett. Percekkel később, ahogy egy nézői felvételen is látszik, ritka erős vihar tarolta le a strandot. A Híradóban bemutatott büfé dolgozói próbálták menteni, amit lehetett, de a szél az esővel együtt hatalmas pusztítást végzett. Székek és virágcserepek hevertek a percekkel előtte még napos strand járdáján. A kijáratot teljesen beborították a letört faágak.

A városban kidőlt fenyőfák hevertek egymás mellett. De ez csak a pusztítás kisebbik része. Az egyik általános iskola tetejét több mint 30 méter hosszan tépte fel a vihar. Az iskola előtti park szinte teljesen megsemmisült.

Nem sokkal fél három után Nyíregyházát is elérte a hidegfront.

Cseresznye nagyságú jégeső esett.

Volt, aki ki sem tudott szállni az autójából a heves zivatar miatt. A város központjában rövid idő alatt olyan sok eső esett, hogy pillanatok alatt egybefüggő vízfelületté változott több utca is. A kocsik szinte tengelyig elmerültek.

Gyökerestől csavarta ki a szél a fákat

Mátészalka sem úszta meg károk nélkül a vihart. Megbontott tetőket és kerítéseket, letarolt udvarokat hagyott maga után a zivatar. A hatalmas fenyők sem állták ki az orkán erejű szelet. Többet is gyökerestől csavart ki. Volt olyan, amelyik kapuk előtt dőlt ki, így a kijárást is elzárta a bent tartózkodók elől.

Ajak határában a 4-es számú főúton még a gépjárművek sem voltak biztoságban.

Egy kamiont szó szerint feldöntött az orkán erejű szél.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében több mint ezerszer riasztották a katasztrófavédőket.

Hajdú-Bihar megyében is volt munkájuk bőven a szakembereknek. Létavértesen

egy 15 méter magas fát csavart ki a szél,

ami három autót temetett maga alá. Szerencsére az autókban nem tartózkodott senki, így személyi sérülés információink szerint nem történt. A város temploma is megsérült. A torony tetején elhelyezett kereszt letört. Csak ebben a városban 11 helyszínre hívták ki a katasztrófavédőket.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bodrogkeresztúron több ház tetejét szinte teljesen letépte a vihar és vezetékeket szaggatott le. A zivatar erejét jól mutatja a Híradóban bemutatott kettétört fa. Az egészséges fatörzs szinte száljaira hasadt. Az emberek megdöbbenve álltak és nézték az utcán a pár perces pusztítás nyomait. Aki tehette, már nekikezdett a romok és törmelékek eltakarításának, hogy fel tudja mérni, milyen kárt tett a mai pár perces vihar.

A júniusi szeszélyes időjárás miatt több mint 16 ezer bejelentés érkezett eddig a biztosítókhoz. A legfrissebb jelentésük szerint a károk meghaladják a másfél milliárd forintot. Ebben a becslésben a mostani károk még nem szerepelnek.

Forrás: hirado.hu

Vasárnaptól újabb pár nap kánikula jön

Szombaton keleten több, nyugaton kevesebb felhő zavarhatja meg a napsütést. Az északi szél többfelé megélénkül, keleten erős lökések kísérhetik. A legmelegebb órákban 25-30 fokig melegszik a levegő.

Vasárnap ragyogó napos időben lesz részünk, csapadék sehol sem várható. A déli, délnyugati szél északnyugaton erős lehet, máshol élénk lökések kísérhetik. Újra fokozódik a meleg, 30-34 fokot mérhetünk.

A hét első napján is a napsütés lesz főszerepben. Egyedül a délnyugati szél élénkülhet meg az ország északi felében. Délután 32-37 fokig melegszik az idő. Kedden is még kánikulára számíthatunk, délután azonban feltámadó széllel, zivatarokkal hidegfront érkezhet.

Forrás: idokep.hu