Pusztító hatású baktérium bukkant fel három vármegyében is

Fotó: dehir.hu

A növényekre van káros hatással.

Három vármegyében – Hajdú-Biharban, Jász-Nagykun-Szolnokban és Zalában – igazolták a pusztító növénykórokozó Ralstonia pseudosolanacearum baktérium jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársai 2022 szeptemberében vett mintákban – közölte a szervezet a honlapján.

https://712696a7d81af3f3adf821decc771c07.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html A baktérium „zárlati károsítónak” minősül, jelenléte jelentős gazdasági károkkal járhat, mivel a terjedése csak a megfelelő növényegészségügyi intézkedésekkel biztosítható, kémiai ellenszere ugyanis egyelőre nincs.

A Nébih szerint a burgonya, a paradicsom, a tojásgyümölcs, a rózsa mellett dísznövények is gazdanövények lehetnek.

A baktérium terjedésének elsődleges kiindulópontja a fertőzött szaporítóanyag, de képes a felszíni eredetű öntözővíz révén is terjedni a baktériumfaj, amelynek forrása a kesernyés csucsor (Solanum dulcamara). A növénykórokozó baktérium fertőzőképességét tartósan megőrzi, és akár munkagépekkel való érintkezése is eredményezhet további fertőzéseket.

A Nébih arra figyelmeztetett, hogy a fertőzés teljes mértékű terméskiesést is okozhat, és a fertőzött területen akár évekre szüneteltetni kell a gazdanövények termesztését.

A vegyszeres védekezés hiányában a Nébih preventív növényegészségügyi intézkedések alkalmazását javasolja a gazdáknak, hogy

csak laboratórium által bevizsgált, egészséges szaporítóanyagokat használjanak, és fertőtlenítsék a munkaeszközöket.

Az ugaroltatás, illetve a kalászosok vagy egyéb fűfélék termesztése vetésváltásban is javasolt, ahogyan az árvakelések irtása is.

Forrás: infostart.hu, MTI

https://infostart.hu/belfold/2023/03/31/pusztito-hatasu-bakterium-bukkant-fel-harom-varmegyeben-is