Pünkösdi Örökség Ünnep a Skanzenben

Fotó: Farkas-Mohi Balázs

Egyszerre harminc szellemi kulturális örökséget őrző közösség költözik a szentendrei Skanzenbe Pünkösdhétfőn és vasárnap.

Fotó: Farkas-Mohi Balázs

Tudod milyen a mohácsi busójárás, mi az a novaji remélés vagy mikor van a rábavidéki szlovének rönkhúzása, s hogyan dolgoznak a kékfestők?
Most pünkösdvasárnap és hétfőn, azaz május 20-21-én, a Pünkösdi Örökség Ünnepen megtudhatod!

A színes kavalkádban itt lesznek a selmeci diákhagyományokat őrző soproni és miskolci egyetemisták, a hajdúdorogi Krisztus-katonák, a mezőtúri és magyarszombatfai fazekasok. Megismerheted a farsangi szokások magyarországi változatait: a mohácsi busójárást, a novaji remélést, a rábavidéki szlovének rönkhúzását és a mohai tikverőzést.
Kísérletezhetsz a kalocsai pingálással, tápéi gyékényszövéssel és balatonendrédi csipkekészítéssel, de a hagyományos eszközöket készítő halászok életébe is bepillanthatsz. A bátrabbak beállhatnak a nagyecsedi és a sárközi táncosok közé, vagy felpróbálhatják a matyó népviseletet. A gasztronómia iránt érdeklődők pedig a karcagi birkapörkölt, a borsodnádasdi molnárkalács és a Szatmár-beregi szilvalekvár készítésének fortélyaiba kóstolhatnak bele a Skanzenben.

Ezektől biztosan megnyalod a szád szélét! A felsorolt örökölt és megőrzött szokások a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékbe került magyarországi hagyományai, de találkozhatsz a V4 országok közös örökségét képviselő dudásokkal is ebben az örömteli kavalkádban. A dudahagyományhoz hangszerbemutató, nádsípkészítés és hangszerkiállítás is kapcsolódik.

Fotó: Farkas-Mohi Balázs

Persze, azért a pünkösdi ünneplés nem az igazi királynéjárás és királyválasztás nélkül. Ezt a szokást a Gyermek Örökség Népművészeti Egyesület eleveníti fel több száz gyermek táncossal.

És míg a skanzent járva sorra ismerkedhetsz a népszokásokkal és te is rengeteg mindenben kipróbálhatod magad, a színpadon különböző kórusok, néptánc csoportok váltják majd egymást, de lesz solymászbemutató is.

A rendezvény az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség védnöksége alatt áll és része a Kulturális Örökség Európai Éve 2018 nemzetközi programsorozatnak. A részletes programokért kattints ide.

(szeretlekmagyarorszag.hu)