Problémák és megoldások az üvegházi termesztésben

fotó hortidaily.com

Az üvegházi termelők részére minden egyes napsugár különös értéket képvisel, amelynek hasznosulását több tényező veszélyeztetheti.

Egyebek mellett az ősz közeledtével és az éjszakák lehűlésével, azaz az éjszakai és nappali hőmérséklet közötti különbség növekedésével az üvegházak belső páratartalma kicsapódik, és vízcseppek jelennek meg a tető belső oldalán – olvashatjuk a hortidaily.com/article hírportálon.

Ez az időszak az északi féltekén augusztus végén és szeptember elején következik be. Ezek a mennyezeten függő vízcseppek – gömbölyű formájuknál fogva – a napsugarakat minden irányban egyformán tükrözik vissza, ami a Wageningeni Egyetem számításai szerint az üvegházban biztosított fény mintegy 9 százalékának elvesztését jelenti, és ezáltal rontja a termelés hatékonyságát. További negatív hatás, hogy a kövér cseppek a növényekre hullhatnak, és növelik a belső levegő páratartalmát, illetve a gombabetegségek fellépésének veszélyét.

A holland Barry Zuidgeest, a ReduSystems egyik kidolgozója a probléma megoldására olyan bevonatok alkalmazását javasolja, amelyek az üvegház tetejének belső felületét csontszárazon képesek tartani, mivel a vízcseppek az üvegház belső falán lecsorognak. Ilyen bevonatokat Észak-Amerikában már évek óta alkalmaznak, és azok általában a szezon végéig kitartanak. A bevonatok felvitelét a nyár közepén, a növényváltás idején célszerű elvégezni.

Forrás: agroinform.hu, Tóth Endre