Pro és kontra: valóban rosszabb a mirelit a frissnél?

A kép forrása: berkenye-hutohaz.hu

Sokan egészségtelennek és károsnak hiszik a gyorsfagyasztott élelmiszereket, aminek talán az a magyarázata, hogy keveset tudunk róluk.

Napjaink népszerű élelmiszerei lettek a gyorsfagyasztott zöldségek, gyümölcsök, készételek, mégis viszonylag keveset tudunk róluk. Pedig már több mint 70 éve az életünk részei a mirelit élelmiszerek, igazán illene tisztában lennünk a jelentőségükkel.

Számos városi legenda kapcsolódik hozzájuk, sokan gondolják egészségtelennek vagy épp károsnak őket, pedig valójában nem azok. Van okunk a félelemre? Valóban jobb a friss, mint a mirelit ? Ennek járunk most utána.

A mirelit múltja, a mirelit útja

A fagyasztott élelmiszerek a 19. századig a  szinte semmilyen szerepet nem játszottak a táplálkozásban. A hűtési és fagyasztási eljárások fejlődésével azonban gyökeres fordulat állt be ebben is – elkezdődött a fagyasztott húsok és zöldségek globális kereskedelme.

Magyarország volt az első Európában, ahol  fagyasztott élelmiszert dobtak piacra 1943-ban a felvidéki Diószegen épített hűtőipari gyárból Frigelite márkanévvel. Diószeg háború utáni elcsatolása után új gyorsfagyasztó üzem létesült Csepelen a Mezőgazdasági Ipari Rt. szárnyai alatt, – innen a rövidítés is  “Mezőgazdasági Ipari Részvénytársaság Elite Terméke” azaz Mirelite márkanév. A  napjainkban használt „mirelit” szó is innen ered.

A mirelit termékek elterjedése átalakította az étkezést

A mirelit termékek és korábban a konzervek elterjedésével akkortól már egész évben hozzá lehetett jutni a régebben még csak szezonális zöldségekhez és gyümölcsökhöz. Ez egyre jobban átalakította az étkezést.

Ma már természetes, hogy egész évben szinte mindent megkaphatunk frissen is, csak éppenséggel arra nem szoktunk gondolni, hogy mire az asztalunkra kerülnek hány kilométert kell utazniuk, esetenként hány kézen mennek keresztül, vagy mivel kezelhetik őket, hogy a frissességük megmaradjon?  Szerencsére a hazai fagyasztott termékek nem tűntek el,  annak ellenére sem, hogy egyesek attól tartanak, hogy egészségtelenebbek, vagy károsak.

Rosszabb a fagyasztott zöldség és gyümölcs, mint a friss?

Mielőtt következtetéseket vonnánk le, elsőként érdemes megismerkedni a gyorsfagyasztás fogalmával. Amikor az ipari hűtőházakban gyorsfagyasztanak az merőben eltér az otthoni fagyasztóberendezések  által véghezvitt fagyasztástól.

Az élelmiszeripari termékeket a lehető legkíméletesebben mélyhűtik annak érdekében, hogy kiengedés után ismét étvágygerjesztően és frissen  kerüljenek a tányérunkba. Ennek az előfeltétele a “gyorsfagyasztás” vagy “sokkoló fagyasztás”. Ilyenkor a sejtekben tárolt víz olyan nagyon gyorsan fagy meg, hogy olyan kisméretű jégkristályok képződnek, amelyek már nem károsítják a sejt szerkezetét.

A folyamat során semmilyen tartósítószert  vagy adalékanyagot nem használnak. A gyorsfagyasztásos technológia alkalmas arra, hogy az adott alapanyag, vagy élelmiszer  néhány percen belül mínusz 18–22 °C-ra hűljön.

Miért fontos a gyorsfagyasztás?

Gyorsfagyasztást követően, ha a terméket felengedjük, akkor az megőrzi a formáját, nem ereszt  levet, megmarad a színe, illata és a  beltartalmi értéke is. Mivel a vitamintartalom sem csökken, a fagyasztott zöldség-gyümölcs teljes értékűnek tekinthető.

Egészséges táplálkozás akkor is, amikor nincs friss zöldség és gyümölcs – lehetséges ez?

A téli időszakban nem egyszerű a megfelelő vitamin-, és ásványi anyag bevitelt biztosítani, de nem is lehetetlen. Itt most nem az étrend kiegészítők széles kínálatára kell gondolni – szerencsére a friss és a gyorsfagyasztott zöldségek-gyümölcsök hadrendbe állításával is boldogulni tudsz, ha akarsz.

Mert akarni kell – ugyanis, ha kényelmes típus vagy, akkor könnyebben nyúlsz a kapszulákat tartalmazó tégely felé, mintsem a fagyasztott zöldségekhez, ahogy tévesen hiszed azt is, hogy a külföldről behozott friss áru egészségesebb.

Mi szól a gyorsfagyasztott zöldségek-gyümölcsök mellett?

A fagyasztott zöldségek-gyümölcsök:

 • érettebben kerülnek leszedésre, majd lefagyasztásra –  ellenben a messziről érkező termékeket annak érdekében, hogy bírják a szállítást éretlenebb fázisban szedik le. (gondolom vásároltál már kőkemény- ehetetlen őszibarackot)
 • beltartalmi értékeik lényegesen magasabbak lehetnek – hiszen leszedés után azonnal feldolgozásra kerültek, nem volt ideje a vitamin-tartalomnak csökkenni
 • nem tartalmaznak tartósítószert
 • biztonságosabbak, mert mindenképpen el kell végezned a felhasználás előtti hőkezelést, ami az esetlegesen jelenlévő baktériumokat elpusztítja – friss áru esetén ez lehet, hogy elmarad
 • általában helyi alapanyagokból készülnek

Hogyan tudod megőrizni a  mirelit zöldségek vitamintartalmát?

A hőkezelés a felhasználás előtt előírás. Igen ám, de eközben a  zöldség sokat veszít(het) a vitamintartalmából is. Zöldségenként eltérő, hogy mennyit, de általánosságban elmondható, ha a hőkezelést kíméletes módon végzed el a beltartalom jelentős részét meg tudod őrizni.

A legjobb módszer, ha a zöldségeket minimális folyadék hozzáadásával, lassú tűzön megpárolod – így az alapanyagok íze intenzív marad, és a vitaminokból is csak keveset veszítesz. Jó hír, hogy  72 °C feletti hőmérsékleten, 3 perces párolással a leggyakrabban előforduló listeria baktériumok is elpusztulnak és nem jelenthetnek veszélyt rád.

A bő vízben főzést vagy a gyorsfagyasztott zöldségek- gyümölcsök felhasználás előtti felengedését kerülni kell, mert jelentős vitamin veszteséggel jár.

Mire érdemes figyelni mirelit termékek vásárlásakor?

Van néhány alapszabály, amit neked is érdemes lehet betartani:

 • a mirelit termékeket mindig a vásárlás végéhez közeledve tedd a kosaradba – nem lenne szerencsés, ha felolvadnának
 • mindig tartsd be a termék csomagolásán feltüntetett utasításokat
 • semmiképpen ne vásárolj olvadtnak tűnő terméket
 • akkor se vedd meg, ha  megtapintva egybefagyott tömböt érzel, mert ez azt jelezheti, hogy a nem megfelelő szállítás vagy áruházi kezelés során a termék már korábban kiolvadt, majd újra megfagyott
 • ha lehet ne szakítsd meg a hűtési láncot – készülj tudatosan a vásárlásra, használj hűtőtáskát
 • ha kiolvadt, használd fel és ne fagyaszd vissza

Forrás: Agroinform.hu – Faar Ida