Présüzemet fejlesztett a Hydro Székesfehérváron

Fotó: Molnár Artúr

Óriási beruházást hajt végre a Hydro Extrusion Hungary Kft., amely olyan különleges alumíniumprést fog használni, amely elektromos autók számára is képes alkatrészeket gyártani.

A Hydro Extrusion Hungary Kft. székesfehérvári présüzemében 21,8 millió euró (mintegy 6,9 milliárd forint) értékű beruházást valósított meg,

aminek köszönhetően elektromos autó számára tudnak különleges alumínium alkatrészeket gyártani.

Az alumíniumsajtoló és megmunkáló cégcsoport fejlesztéséhez a magyar kormány 1,15 milliárd forint egyszeri, vissza nem térítendő készpénz-támogatást adott.

Emellett 1,46 milliárd forint fejlesztési adókedvezményt is kap a cég.

Frank Lepema ügyvezető igazgató a csütörtöki átadó ünnepségen elmondta, hogy a beruházás keretében egy év alatt üzembe állították a mintegy 16 millió eurós új présgépet, amely jelenleg a legmodernebb gyártóeszközük.

Ennek segítségével számos, új fejlesztésű elektromos autó számára tudnak különleges alumínium alkatrészeket gyártani.

Az Audi Q6 és a Jaguar I-Pace elektromos autók projektjeit már elnyerték.

A préssel egyedi gyártásra lesznek képesek: olyan alumíniumötvözetekből tudnak alkatrészeket előállítani, amelyek nagymértékben elnyelik az ütközési energiákat. Erre kevés cég képes a világon, s a fejlesztésben a magyar mérnökök élen jártak.

A székesfehérvári üzem jelenleg 1569 embert foglalkoztat.

Cser-Palkovics András polgármester szerint a beruházás a közös jövőbe vetett bizalmat jelzi. Nagyon fontosnak nevezte, hogy a városban működő gyárak új beruházásaikat is helyben valósítsák meg, ami már nem megelőlegezett bizalom, hanem a közös munka eredménye.

(MTI, origo.hu)