Portfolio: Vélhetően a paksi bővítés csúszása miatt kell távoznia posztjáról Aszódi Attilának

Süli János villamosmérnök, energetikai szakember, a Paksi Atomerőmű fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter, a Kisgazda Polgári Egyesület Országos Elnökségének a tagja nagy hozzáértéssel és egy egész szakmai életút teljes tapasztalatával rendületlenül végzi a munkáját. - A kép forrása: paks2.hu

 

Portfolio: Vélhetően a paksi bővítés csúszása miatt kell távoznia posztjáról Aszódi Attilának

A Kormány változatlanul kiemelt célnak tekinti Magyarország minél nagyobb energia-függetlenségének a megteremtését. A Polgári Kisgazdák meggyőződése szerint a beruházás Süli János miniszter irányításával minden felmerült nehézség ellenére biztonsággal teljesül. (KPE)

A Paksi Atomerőmű főbejárata. – A kép forrása: lokal.hu

A paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár, Aszódi Attila felmentésének valódi oka valószínűleg a paksi bővítés folyamatos csúszása volt, aminek kapcsán állítólag tavaly ősszel már Süli János miniszter menesztése is felvetődött – írja a Portfolio.

Aszódi menesztését az is magyarázhatja, hogy Süli pozíciójára vélhetően még az államtitkárénál is nehezebb lenne embert találni – mutat rá a lap. A hvg.hu úgy tudja, „nem lesz boszorkányüldözés” és a kabinet nem csinál bűnbakot a tudományos pályához visszatérő Aszódiból, akinek a menesztése „feltehetően már hónapok óta a levegőben lógott”. A Népszava kormányközeli forrásai szerint Aszódi Attila váratlan és azonnali felmentése egy Moszkvának tett gesztus, mivel az oroszoknak nem tetszik, hogy a magyar oldalról csúsznak az építkezések. A napilap egy a fejlesztéshez közel álló forrása szerint Moszkva valószínűleg nem éri be ennyivel, és „nem engedi el a csontot” addig, amíg a magyar fél rá nem üti a pecsétjét a magyar atomerőmű orosz terveire. Az LMP azt követeli, hogy a kormány „játsszon tiszta lapokkal” a paksi bővítéssel kapcsolatban és árulja el a projekt teljes költségét, valamint azt, hogy mennyibe kerül annak többéves csúszása. Turcsán Szabolcs, az ellenzéki párt országos elnökségének tagja szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette: Aszódi Attila felmentése a sokadik üzenete annak, hogy a beruházás megbukott. Turcsán Szabolcs népszavazás kiírását sürgette a bővítésről. (Forrás: portfolio.hu; hvg.hu; MTI)