Portfolio: Az Euro-stat adatai szerint jelentősen csökkent a szegénység Magyarországon

A naptárhatástól megtisztított és a 2015-ös bázishoz viszonyított kiskereskedelmi forgalom 3 év alatt több mint 7 százalékkal nőtt. - A grafikon forrása: kanizsaujsag.hu
A Polgári Kisgazdák a programjuknak megfelelően, mindenben támogatják a Kormány azon kezdeményezéseit, amelyek a szegény sorsú magyar emberek életlehetőségein kívánnak emelni. Örömmel látjuk az elért eredményeket, ugyanakkor szorgalmazzuk a szükséges további lépéseket. Hazánkban egyes térségek jelentősen elmaradnak a szerencsésebbektől, felemelkedésükhöz a társadalom egészének a segítségére van szükség. Különösen fontosnak tartjuk, hogy az oktatás területén a szegényebb néprétegek a tovább tanulás érdekében újabb kedvezményekhez jussanak. Kitörési pontnak látjuk a vidéken a kis- és közép-vállalkozások gazdasági szövetkezésének a támogatását. Elutasítjuk azt az álláspontot, amely azt akarja elfogadtatni, hogy a mezőgazdaságban a föld és a termelés olyan koncentrációjára lenne szükség, amely egyre kevesebb munkalehetőséget biztosít. Ismételten felhívjuk az oktatásért felelősöket, hogy indítsák el a mezőgazdasági alapismeretek oktatását, elsősorban a kis és közepes méretű vidéki településeken. Nehezen tudjuk megérteni, hogy miközben számos olyan tantárgyat oktatnak jelentős óraszámban, amelynek a vidéki fiatalok alig veszik hasznát, eközben elzárkózást tapasztalunk a mezőgazdasági oktatás bevezetése előtt. (KPE)

Tavaly az Európai Unióban 31 millióan éltek súlyos anyagi deprivációban, ami a lakosság 6,2%-a volt. Egy év alatt 0,4%-ponttal esett vissza a szegénységben élők aránya, vagyis a tendencia kedvező – derült ki az Eurostat adataiból. A legnagyobb csökkenést Bulgáriában (9,1 százalékponttal 20,9 százalékra), Görögországban (4,4 százalékponttal 16,7 százalékra) és Magyarországon (4,4 százalékponttal 10,1 százalékra) mérték. Jól látható, hogy ezekben az országokban azonban a komoly csökkenés ellenére továbbra is igen nagy a szegénység, jóval magasabb, mint az EU legtöbb országában – jegyzik meg a Portfolio. (Forrás: portfolio.hu)