Politico: Ukrajna megkapta a tankjait, most már vadászgépeket akar

hirado.hu

A lap szerint a vita még fokozottabb lesz, mint a harckocsik szállítása körül.

about:blank A Politico arról ír, hogy az eszkalációtól való félelem ellenére tárgyalások folynak arról, hogy Kijevet modern repülőgépekkel lássák el. Ukrajna számára a nyugati harckocsik megszerzéséért folytatott küzdelem csak a kezdet volt, írják. Hozzátették: miután az amerikai gyártmányú Abrams és a német gyártmányú Leopárd tankok – a nyugati szövetségesek közötti hónapokig tartó civakodás után – most a frontvonal felé tartanak, Kijev már modern vadászrepülőgépek szállítását célozta meg.

Hangsúlyozták: a több mint fél tucat nyugati katonai tisztviselővel és diplomatával folytatott beszélgetések megerősítik, hogy már folyik a belső vita arról, hogy Ukrajnának vadászgépeket kellene szállítani, amit ukrán tisztviselők a balti államok támogatásával együtt szorgalmaznak.

„A következő természetes lépés a vadászgépek lennének” – mondta egy észak-európai ország diplomatája.

A vita valószínűleg még fokozottabb lesz, mint a harckocsik szállítása körüli vita, hívják föl a figyelmet. Európában több tisztviselő és diplomata azt mondta, hogy kormányaik már elképzelhetőnek tartják az ötletet, de továbbra is nagy a félelem az eszkalációtól.

Washington közölte Kijevvel, hogy a repülőgépek szállítása „egyelőre nem jöhet szóba”

– mondta a fent idézett diplomata, de hozzátette: „Van egy vörös vonal – de tavaly nyáron is volt vörös vonal a HIMARS rakétavetők esetében, és az elmozdult. Aztán a harckocsiknál is volt vörös vonal, és az is mozgásban van”.

Forrás: mandiner.hu

https://mandiner.hu/cikk/20230126_vadaszgep_ukrajna_f_16_kulfold_politico_adomany